Платитимуть за електрику та газ більше: європейські ціни б’ють рекорди

Ціни на газ у Європі встановлюють майже щоденні рекорди — вони вже перевищили 800 доларів за тисячу кубів. У кількох європейських країнах цифри у рахунках за газ та електрику зросли настільки, що уряди розглядають надзвичайні заходи, аби допомогти споживачам.

Наприклад, такі заходи погодив уряд соціалістів в Іспанії, де ціни на електрику зростають по спіралі.Там спрямують 2,6 млрд євро із прибутків енергетичних компаній на підтримку споживачів, а також знизять податки в електроенергетиці на зимові місяці і обмежать ціни на газ.

Впродовж останніх тижнів в Іспанії встановилися найвищі ціни на електрику у Європі, хоч влітку там вже проходили протести проти підвищення цін.

Іспанський прем’єр назвав пропозиції уряду “шоковим планом” і пообіцяв, що іспанці не платитимуть за електрику більше, ніж у 2018 році плюс інфляція.

У Греції більшості домогосподарств пообіцяли субсидії. Незаможні отримають одноразову допомогу. А близько 70% споживачів отримуватимуть щомісячні доплати у 9 євро на перші 300 кВт електрики, яку вони споживають.

Переглянути тарифи на електрику планують і в Італії. Міністр енергетики Роберто Чінголані вже попередив, що рахунки за електрику можуть зрости на 40% у наступному кварталі. І це після того, як вони вже зросли на майже 10% у поточному.

Реклама

Залишити коментар