Відтворили історії депортованих українців: стартує прокат фільму “Депортація 44-46”

9 вересня в українських кінотеатрах стартує прокат документального фільму “Депортація 44-46”, присвяченого примусовому виселенню українців з території сучасної південно-східної Польщі до УРСР. Про це повідомляє пресслужба кінокомпанії УМ-Груп, яка займалася виробництвом фільму.

Дата початку прокату обрана невипадково, оскільки саме 9 вересня 1944 року в Любліні уклали українсько-польську “Угоду про обмін населенням”, що поклала початок масовій депортації понад 480 тисяч українців Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини.

Стрічку “Депортація 44-46” повністю профінансувало Державне агентство України з питань кіно, картина стала одним із переможців Дванадцятого конкурсного відбору.

Прем’єру фільму провели у 2021 році на кінофестивалі “Молодість”. Пізніше стрічку також демонстрували на фестивалях у Кракові, Запоріжжі, Хмельницькому та інших містах.

У фільмі використали хронікальні кадри, тогочасні газети, історичні фотографії та мапи, а історії депортованих відтворили в ігровому й анімаційному сюжетах.

Науковий консультант картини – історик Роман Кабачій, сценарій рецензували із польського боку професор Жешувського університету Ян Пісулінський, а з українського – професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Сергійчук.

Творча команда фільму: режисерка – Олеся Моргунець-Ісаєнко, автор сценарію – Тарас Лазер, режисерка анімації – Ольга Гаврилова, у головних ролях – Лариса Руснак та Ірина Лазер, оператор – Євгеній Кирей, композиторка – Оксана Моргунець, пісні – Ірина Лазер і гурт Mavka, художник-постановник – Владлен Одуденко, продюсери – Олена Яковенко й Артем Денисов, дистриб’ютор – кінокомпанія “Сіневерс”.

Реклама

Залишити коментар