Малюська вважає, що треба «звузити» механізм люстрації

Міністр юстиції Денис Малюська вважає, що механізм люстрації в Україні необхідно зберегти, але варто сфокусуватися на критично важливих персоналіях, зменшивши сферу його застосування.

Про це він сказав у інтерв’ю “Радіо НВ”, відео якого опубліковано на сторінці Міністерства юстиції в Фейсбуці.

Зокрема він нагадав, що у Східній Європі люстрація застосовувалася “після етапу комуністичної ери, відповідно, щоб очистити держоргани від працівників спецслужб, від комуністів і запустити нову хвилю людей”.

“У нас інші історія була. Знову ж таки, на це звертав увагу Європейський суд з прав людини, тому що в принципі були не тільки піддані під люстрацію команда Януковича чи його близьке оточення, але й чимало чиновників середньої ланки і знову ж таки комуністи. І Європейський суд з прав людини звертав увагу: а ви щось трішки пізнувато вирішили комуністів люструвати, тому то вже перехід від комунізму до ринкової економіки він вже трапився давно… і ви знущаєтеся більше над людьми, ніж реально застосовуєте необхідні вам механізми, тобто ви перебрали міру”, – сказав Малюська.

Він наголосив, що це “констатовано Європейським судом з прав людини”.

“Тобто нам потрібно механізм люстрації зберегти. Але його сфокусувати на реально критично важливих персоналіях, зменшивши сферу його застосування. У нас є готовий законопроєкт, щоб це підкорегувати, він розроблений, але менше з тим, це питання дуже гаряче. Немає ще компромісу ані в парламенті, ані з точки зору експертів”, – сказав Малюська.

Реклама

Залишити коментар