Світові лідери привітали Україну з 30-річчям Незалежності

Як повідомили в пресслужбі президента України Володимира Зеленського, глава держави отримав привітання від лідерів США, Німеччини, Великої Британії, Швеції, Нідерландів, Єгипту, Саудівської Аравії та інших країн.

Президент США Джо Байден у своєму листі на адресу Зеленського зазначив, що українська історія сповнена прагнення до незалежності, починаючи з часів Володимира Великого і до цього дня.

«Сьогодні ми бачимо нове покоління українців, які роблять все можливе, щоб захистити свободу: від рішучих воїнів, які захищають країну проти російської агресії на сході, до реформаторів у владі та громадянському суспільстві, які борються з корупційними мережами», – написав американський лідер.

За його словами, американці і українці поділяють прагнення до щасливого і квітучого майбутнього.

«Ми будемо продовжувати допомагати і підтримувати Україну в її зусиллях щодо євроатлантичних прагнень. Ми будемо стояти поруч з Україною, коли вона буде втілювати реформи, які сприятимуть викоріненню корупції, зміцнення верховенства права, економічному зростанню, і будемо працювати разом, щоб захищати права людини і демократію в усьому регіоні», – резюмував Байден.

Президент Німеччина Франк-Вальтер Штайнмайєр від імені німецького народу привітав Зеленського і всіх українців з Днем Незалежності.

«Німеччина солідарно допомагає Україні в збереженні незалежності, суверенітету і територіальної цілісності і на багатьох рівнях виступає за те, щоб покласти край стражданням українців, які проживають на сході», – зазначив він.

Штайнмайєр додав, що Україна і надалі може розраховувати на підтримку ФРН у «подоланні надзвичайно великих викликів».

Україна отримала привітання і від федерального президента Австрії Олександр Ван дер Беллен.

Раніше Україну привітав виконавчий віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс. У своєму Twitter він написав, що досягнення дійсно вражають, «незважаючи на безліч перешкод».

«Для мене честь бути в Києві і брати участь в сьогоднішніх урочистостях. Європі потрібна вільна, демократична і суверенна Україна», – зазначив він.

Прем’єр-міністр Литви Інгрід Шимоніте привітала країну з Днем Незалежності українською мовою.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннет в телефонній розмові із Зеленським привітав Україну з ювілеєм.

Королева Великої Британії Єлизавета II побажала Україні «подолати глобальні виклики в сфері охорони здоров’я і прагнути до кращого майбутнього».

Командувач Об’єднаних сил союзників НАТО в Неаполі, командувач ВМС США у Європі та Африці адмірал Роберт Берк з нагоди 30-ї річниці Незалежності України заявив, що Україна може покладатися на повну солідарність Північноатлантичного Альянсу.

Про це йдеться у відеозверненні адмірала.

“Вітаю мільйони українців, які сьогодні відзначають 30-ту річницю Незалежності. 30 років тому хоробрі патріоти об’єдналися, щоб проголосити Україну незалежною країною. У 1991 році ваш народ відчайдушно боровся та заплатив високу ціну за свою свободу, право на власний вибір і шлях. Сьогодні Україна продовжує протистояти прямим загрозам її суверенітету і територіальній цілісності та може покладатися на повну солідарність НАТО”, – сказав Берк.

Він запевнив, що Україна – цінний партнер НАТО, і Альянс надає надійну політичну і практичну підтримку українському оборонному сектору.

“Від військових навчань та фінансової допомоги до підтримки у протидії пандемії COVID-19, НАТО продовжує надавати потужни практичну допомогу Україні”, – сказав Берк.

Адмірал наголосив, що НАТО підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, а також важливі внутрішні реформи, які сприяють зміцненню її безпеки.

“Святкуючи сьогодні День незалежності, українці у всьому світі пам’ятають про випробування, через які їм довелося пройти, аби захистити свою свободу. Українці добре знають ціну свободи. У цей день я бажаю всім вам щасливої 30-ї річниці Незалежності… Ми в НАТО сподіваємось на щасливе майбутнє разом з Україною”, – зазначив Берк.

Україна також отримала привітання від влади Нідерландів, короля Саудівської Аравії, президента Єгипту, президента Кенії і короля Марокко.

Реклама

Залишити коментар