Олімпійська чемпіонка Баюл заявила про відмову від українського громадянства

Оксана Баюл, українська спортсменка, яка стала першою олімпійською чемпіонкою незалежної України (XVII Олімпійські зимові ігри, Ліллегаммер, Норвегія, 1994 рік, фігурне катання) повідомила, що набуває громадянства США та, відповідно, виходить з українського громадянства.

Про це фігуристка написала в Інстаграмі.

«Конституція України передбачає, що в Україні дозволено лише одне громадянство. Відповідно до законодавства України, якщо громадянин України набуває громадянства іншої держави, така особа все ще визнається громадянином України у правовідносинах. Я відмовляюся від українського громадянства», — зазначила Баюл у дописі.

Судячи з тону допису, фігуристка вважає себе ображеною.

«Я больше ничего никому не доказываю. Нет так нет. Головой в бортик без меня…», – додала вона.

Як відомо, Баюл переїхала жити в США у 1994 році, і донедавна мала там посвідку на проживання. Увесь цей час вона залишалася громадянкою України.

У США Баюл стала фігуранткою кількох скандалів. Зокрема, через алкоголізм. У 1997 році отримала умовний термін за ДТП у стані алкогольного сп’яніння. Згодом вона пройшла реабілітацію.

У 2010 році Баюл поверталася в Україну та оголошувала про плани створити власну школу фігурного катання. Але вже через чотири місяці вона повернулася до США, заявивши, що причиною цього став конфлікт із чиновниками.

У 2016 році Баюл звернулась до Окружного суду Центрального округу Каліфорнії з позовом до України про стягнення 50 мільйонів доларів. Спортсменка звинуватила своїх агентів і спонсорів у неправильному розподілі прибутку та незаконному використанні її імені. Серед відповідачів були вказані Джозеф Чарльз Лемір та дві компанії з Делаверу і Британських Віргінських Островів.

У 2018 році суд Каліфорнії ухвалив рішення на користь України. У 2020 році апеляційний суд США відхилив касаційну скаргу Баюл.

Нещодавно спортсменка обурювалася у соцмережах, що її не запросили на святкування 30-річчя Незалежності України.

Реклама

Залишити коментар