До України зі Швеції привезли «оригінал Конституції Пилипа Орлика» – джерела

До України з нагоди майбутньої 30-ї річниці Незалежності привезли зі Швеції так званий «оригінал Конституції Пилипа Орлика», повідомили народна депутатка (фракція «Слуга народу»), представниця Верховної Ради України в Конституційному суді України Ольга Совгиря в соцмережах, а також неназване джерело в офісі президента України в інтерв’ю агентству «РБК-Україна».

«Очікуємо на експонування до Дня Незалежності», – написала Совгиря. За її словами, таким чином «вперше за 311 років в Україну доставлений оригінал Конституції Пилипа Орлика».

Вона нагадала, що раніше Швеція вже передала в Україну три копії документа. Дві з них уже експонуються в Україні, в парламенті і в офісі президента, «третя копія буде передана в Конституційний суд після його реформування», написала Совгиря.

А в офісі президента заявили, що «сьогодні вона вже буде доставлена в Софію Київську, де Конституцію виставлять для перегляду».

Про домовленість доставити й виставити на експонування в Україні з нагоди Дня Незалежності документ, який називають «Конституцією Пилипа Орлика» і «першою Конституцією України», заявляв іще в травні президент України Володимир Зеленський.

Як повідомляв тоді за результатами переговорів зі Швецією міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, переговори про тимчасове виставлення в Україні оригіналу документа, а не лише його копії, були «вкрай складні».

Міністр культури й інформаційної політики України Олександр Ткаченко тоді ж інформував, що цей документ буде експонуватися в заповіднику «Софія Київська», потім він повернеться назад до Швеції.

Реклама

Залишити коментар