МЗС України викликало «на килим» главу посольства Білорусі після заяв Лукашенка

Міністерство закордонних справ України викликало тимчасового повіреного у справах Республіки Білорусь в Україні Кіріла Камишева після заяв Олександра Лукашенка на його пресконференції 9 серпня.

Про це повідомили в МЗС.

Так, згідно з повідомленням, сьогодні до МЗС України був викликаний тимчасовий повірений у справах Білорусі в Україні, щоб висловити йому рішучий протест у зв’язку із низкою неприпустимих заяв Лукашенка під час вчорашньої пресконференції.

Дипломата застерегли, що висловлена Лукашенком готовність визнати російський суверенітет над тимчасово окупованим українським Кримом є рівнозначною співучасті у злочині Кремля проти територіальної цілісності і суверенітету України, з усіма пов’язаними міжнародно-правовими наслідками.

“Подібними заявами він порушує міжнародні зобов’язання Білорусі з дотримання норм і принципів міжнародного права”, – наголосило відомство.

Від білоруської сторони також запросили пояснення стосовно слів Лукашенка, які можуть свідчити про все ж таки допуск білоруською стороною на свою територію самозваних «прокурорів» з тимчасово окупованого Луганська для допиту Романа Протасевича. У разі підтвердження це суперечитиме раніше отриманій українською стороною офіційній відповіді від МЗС Білорусі, якою цей факт категорично заперечувався.

МЗС розцінює риторику Лукашенка щодо «переправки зброї» та підготовку Україною “бойовиків” для дій на території Білорусі як безвідповідальну і далеку від реалій пропаганду.

“Очевидно це є продуктом штучно створеного кремлівськими пропагандистами в оточенні О.Лукашенка образу України як «ворожої» до Білорусі та білоруського народу, що абсолютно не відповідає дійсності. Фейками про зовнішні загрози державності Білорусі з боку України та інших Західних держав О.Лукашенко намагається виправдати свої репресивні методи і обмеження прав і свобод громадян Білорусі”, – підкреслює відомство.

Зазначається, що в Україні також звернули увагу на погрози Лукашенка «поставити на коліна» Україну, прикриваючись Путіним. Білоруському дипломатові вказали на те, що ці слова є проявом слабкості Білорусі, а не демонстрацією сили. Путін не зміг поставити Україну на коліна, тому сподівання Лукашенко на нього є програшною ставкою, наголосили в МЗС.

9 серпня Лукашенко провів пресконференцію, де відповів на запитання про визнання окупованого Криму російським, заявив про дозвіл бойовикам так званої ЛНР в доступі до затриманого блогера Романа Протасевича та звинуватив Президента України в підготовці бойовиків.

Реклама

Залишити коментар