Від сьогодні Україна зобов’язує самоізолюватись при в’їзді та робити тести. Кого це стосується

Кабінет міністрів України підтримав ініціативу Міністерства охорони здоров’я посилити контроль при перетині кордону через поширення нового штаму коронавірусу Дельта у світі.

Про це заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко 28 липня, відповідні роз’яснення надав МОЗ, повідомляє новинна служба ВВС.

Ці зміни почнуть діяти через 7 днів після публікації – з 5 серпня.

“Ми пропонуємо нові правила перетину кордону, які наберуть чинності через 7 днів після офіційної публікації, щоби знизити можливість поширення вірусу на території України, якщо хтось інфікується за межами України. Також завдяки цим змінам ми зможемо робити якісніші епідеміологічні дослідження”, – сказав Ляшко.

Тепер усі невакциновані українці (та іноземці) після повернення додому з-за кордону з Росії та Індії мають іти на самоізоляцію, якщо перебували на території цих держав більше ніж 7 днів протягом останніх двох тижнів. Для них немає опції достроково завершити обов’язкову 14-денну самоізоляцію.

Також невакциновані українці та іноземці при приїзді чи поверненні з інших країн (окрім Індії та Росії) повинні мати на руках негативний ПЛР-тест або ж здати його чи тест на антиген. Для українців антиген-тест має бути безкоштовним.

Це вперше українська влада дозволяє при перетині кордону здавати не ПЛР-тест, а простіший експрес-тест на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2.

При цьому громадянам України достатньо мати тільки першу дозу вакцини, щоб не здавати жодних тестів. Для цього потрібно показати довідку “063-О”. Запис у системі Helsi з телефону про першу дозу прикордонники не прийматимуть.

На українців до 18 років та тих, хто виїхав з країни до набрання постановою чинності, ці новації не поширюються.

Станом на зараз при в’їзді в Україну з чотирьох країн – Португалії, Великої Британії, Росії та Індії вимагають зробити ПЛР-тест навіть при наявності тесту з цих країн.

Нові правила для іноземців

Для іноземців для в’їзду в Україну обов’язково потрібно мати страховий поліс на випадок захворювання на COVID-19 та один з таких документів:

  • негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР (не більше як за 72 години до перетину кордону),
  • негативний результат експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 (не більше як за 72 години до перетину кордону),
  • документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях, виданий відповідно до ММСП або відповідно до укладених Україною міжнародних договорів про взаємне визнання документів про вакцинацію.

Без жодного з цих документів іноземець встановлює застосунок “Вдома” та бере на себе зобов’язання розпочати самоізоляцію через 72 години. Протягом цього часу він може здати ПЛР-тест чи тест на наявність антигенів.

Правила для українців

Перетин державного кордону є безперешкодним для громадян України за умови наявності одного з двох документів:

  • документ, що підтверджує повний курс вакцинації від COVID-19;
  • довідка про перше щеплення з курсу вакцинації від COVID-19 – “063-О”.

Якщо таких документів не буде, то українці зможуть просто здати експрес-тест, який, як наполягає МОЗ, буде безкоштовним.

Реклама

Залишити коментар