Міжнародні резерви за липень зросли на 2,1% – Нацбанк

Міжнародні резерви України за липень 2021 року збільшилися на 2,1% – до 28,951 млрд дол. США (в еквіваленті).

про це повідомляє пресслужба НБУ.  

“Станом на 1 серпня 2021 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили 28 951,1 млн дол. США (в еквіваленті). У липні вони зросли на 2,1% завдяки насамперед дорозміщенню урядом єврооблігацій та купівлі Національним банком валюти на міжбанківському валютному ринку”, – йдеться у повідомленні.

Загалом динаміку резервів упродовж липня визначали такі чинники:

По-перше, операції з управління державним боргом. Валютні надходження на користь уряду склали 665,8 млн дол. США (в еквіваленті), зокрема 525,8 млн дол. США – від додаткового випуску єврооблігацій (ОЗДП), а 140 млн дол. США (в еквіваленті) – від розміщення внутрішніх держоблігацій (ОВДП).

Водночас на обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті було спрямовано 416,9 млн дол. США (в еквіваленті), з яких 368,9 млн дол. США (в еквіваленті) – на обслуговування та погашення ОВДП, решта коштів – на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті.

По-друге, на резерви впливали операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку. Перші тижні липня міжбанківський валютний ринок здебільшого перебував у збалансованому стані. Водночас в окремі дні (переважно в другій половині місяця) пропозиція на ринку переважала над попитом, зокрема через активізацію продажу валюти окремими приватними та державними компаніями. Це дало змогу Національному банку поповнити резерви на 188,0 млн дол. США. Операції з продажу валюти регулятор не проводив.

По-третє, на резерви вплинула переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У минулому місяці їхня вартість зросла на 156,5 млн дол. США (в еквіваленті).

Реклама

Залишити коментар