Спочатку пам’ятник Воробкевичу, тепер газета Федьковича! – Вадим Пелех закликав міську владу не стати руйнівником українських Чернівців

Директор телеканалу ТВА, журналіст Вадим Пелех виступив сьогодні на сесії Чернівецької міської ради зі Зверненням до депутатів – не допустити виселення газети «Буковина» з історичного приміщення, яке займає редакція.

 «Буковина» не просто найстаріша газета краю, а її редакція – не тільки місце, де верстається тижневик, – йдеться у виголошеному Зверненні. –  Світлиця «Буковини» десятиліттями є територією – однією з небагатьох у Чернівцях – де може зібратися творча інтелігенція. Ці стіни мають свою історію, сторінки якої тісно пов’язані з різними віхами в житті як газети, так і нашого краю. І от зараз ця історія стоїть перед завершенням. А все – через необачність нашої влади.

Основний аргумент, який ми почули в ратуші, – газета не платить за приміщення комерційну ціну. Та хіба личить прирівнювати газети, музеї, заклади освіти з ресторанами та магазинами? Хіба у місті мало приміщень, які можна здавати за комерційну ціну? Пане голово, депутати, – вийдіть з ратуші, подивіться – вітрини на вулиці Головній рясно вкриті надписами «Оренда». Місто у глибокій кризі і зараз точно не кращий час наживатися на культурі і журналістиці.

Вигнати найстарішу газету краю на вулицю! – на це не наважувалися ні комуністи, ні регіонали, ні фірташівці. Невже це зробить мер-демократ та його соратники?

Звертаємося до Вас як до обраних громадою депутатів. Не кивайте на Верховну раду і не прикривайтесь прийнятим законом про комунальне майно. Візьміть відповідальність на себе і справді – приведіть стосунки з місцевими ЗМІ у правову площину. Відповідно до Законодавства, заключіть з усіма редакціями безстрокові договори оренди, як того вимагає Закон про підтримку ЗМІ. Не тримайте газети в заручниках!

Згляньтеся. Спочатку пам’ятник Воробкевичу, тепер – газета Федьковича. Невже ви хочете увійти в історію, як руйнівники українськості у Чернівцях?

Пане мер, подумайте, що залишите ви по собі через п’ять років? Мистецьку пустку і рай для гендлярів, на який мовчки споглядатиме Ваш портрет зі стіни у залі ратуші? Доведіть, що Роман Клічук – українець і патріот, на якого сподівалися Чернівці.

Панове депутати, Не воюйте з газетами. Дайте їм жити!», – закликав журналіст

Договір оренди приміщення редакції закінчується 31 липня 2021 року.  Міська рада пропонує газеті «Буковина» заключити новий договір, та сплачувати за оренду ринкову ціну, на рівні з комерційними закладами.

Реклама

Залишити коментар