Україна відправить Литві колючий дріт для захисту кордону з Білоруссю

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна відправить Литві гуманітарну допомогу у вигляді колючого дроту для захисту кордону з Білоруссю через ситуацію з мігрантами.

Про це міністр написав у Facebook.

«Сьогодні уряд схвалив проект указу Президента України про надання гуманітарної допомоги Литві. Не пригадую, щоб гуманітарна допомога надавалася у вигляді… колючого дроту», — написав він.

Однак, за словами Кулеби, «реальність вимагає саме такої дружньої допомоги».

«Литва нині зіштовхнулася з безпрецедентною міграційною кризою. Олександр Лукашенко вирішив „помститися“ Литві за жорстку позицію щодо себе… провокуючи потік біженців з країн Азії, Африки і Близького Сходу, які прагнуть прорватися в Литву з Білорусі», — сказав міністр.

23 липня міністр оборони Литви заявив, що будівництво огорожі на кордоні з Білоруссю гальмується через відсутність колючого дроту. Через це влада звернулась до інших країн з проханням допомогти.

24 червня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь не буде «захищати Європу від потоку нелегальних мігрантів».

Уряд Литви оголосив в країні надзвичайний стан, оскільки протягом 24 годин кордон незаконно перетнула рекордна за останні три роки кількість мігрантів — 150.

3 липня литовські прикордонники затримали ще 116 нелегальних мігрантів на кордоні з Білоруссю. При спробі опору їм довелося відкрити попереджувальний вогонь і застосувати проти них сльозогінний газ.

6 липня польські прикордонники затримали 40 нелегальних мігрантів з Білорусі. Всі вони виявилися громадянами Афганістану.

7 липня прем’єр-міністр Литви Інгрід Шимон заявила, що країна встановить стіну на литовсько-білоруському кордоні для затримки незаконних мігрантів.

13 липня Сейм Литви проголосив зростання потоків нелегальних мігрантів з території Білорусі гібридною агресією.

Реклама

Залишити коментар