У печеру “Попелюшка” на межі Молдови, України і Румунії прокопали вхід з боку Буковини

Еміл-Раковіце, або Попелюшка – карстова печера, вхід до якої розташований поблизу села Кріва, що у Молдові. Проте основна частина самої печери – в Україні. А тому вирішили прокопати ще один вхід у селі Подвірне Новоселицького району Чернівецької області.

Довжина вже розвіданих ходів печери становить приблизно 91 кілометр. Попелюшка є третьою за довжиною гіпсовою печерою у Європі і 25-ю у світі. Її офіційно відкрили 1977 року.

Оскільки вхід був дуже занедбаним, її й нарекли Попелюшкою, та всередині вона – справжня принцеса. Це дійсно ціле підземне царство. Зали та галереї покриває шар глини, тут є відтінки червоного, білого, чорного, зеленого, блакитного. У печері є понад 60 озер. Їм, як і залам, дали оригінальні назви: озеро Наутілус, озеро Динозаврів, зал Попелюшки, зал Вчених тощо. На деяких маршрутах встановлено незвичайні фігури з печерної глини. Є й статуя самої Попелюшки.

Не так давно печеру була претендентом в конкурсі “Сім природних чудес України”. Але потрапити у неї можна тільки у супроводі спелеологів та з відома прикордонників. Тепер ще й з боку Подвірного Чернівецької області.

Реклама

Залишити коментар