Росія дозволила жителям окупованого Донбасу голосувати на своїх виборах онлайн

Жителі окупованих території Донецької та Луганської областей із російськими паспортами зможуть проголосувати на виборах в Держдуму РФ в онлайн-форматі.

Порядок дистанційного голосування затвердив Центрвиборчком Росії, передає ТАСС.

Як повідомляється, дистанційне електронне голосування (ДЕГ) у вересні буде застосовуватися на виборах різних рівнів в Москві, Мурманській, Курській, Нижньогородській, Ярославській і Ростовській областях. У перелік внесли й окупований Севастополь.

Заступник голови ЦВК РФ Микола Булаєв заявив, що Ростовська область є «суб’єктом з великою кількістю людей, які отримали громадянство РФ у спрощеному порядку». Йдеться про людей, які проживають на територіях Донбасу, тимчасово непідконтрольних української владі.

«Ми вирішили подивитися, чи не можна створити і для цих громадян Росії, які теж мають право голосу, можливість проголосувати в будь-якій точці [за межами РФ]. І, мені здається, ми в цьому напрямі доволі сильно просунемося. Цей експеримент для цієї групи людей дозволить нам надалі розвивати застосування дистанційного електронного голосування вже за межами країни», — заявив Булаєв.

Згідно з постановою Центрвиборчкому, реєстрація на території РФ для голосування не потрібна. Лише паспорт громадянина РФ, отриманий у спрощеному режимі відповідно до указу президента РФ від 24 квітня 2019 року. Такі виборці повинні будуть скористатися порталом держпослуг Росії.

Вибори в Держдуму РФ призначені на 19 вересня 2021 року.

Реклама

Залишити коментар