Арсеній Яценюк: Маємо зробити все можливе, аби зупинити Північний потік-2

Маємо зробити все можливе, аби зупинити Північний потік-2. І це в інтересах США і Європи. Про це заявив прем’єр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк 14 липня в Атлантичній раді у Вашингтоні.

Він зазначив, що після зустрічей у Вашингтоні практично з усіма, хто відповідає за відносини з Україною, в нього склалося враження, що всі дотримуються єдиної позиції — найкращим виходом було б зупинити проєкт “Північний потік-2”.

І ця ідея підтримується обома партіями у США. Це абсолютно антиукраїнський, антиєвропейський, антиамериканський проєкт і антиринковий проєкт. І цей проєкт треба зупинити”, — додав він.

“Це антиукраїнський проєкт, тому що Україна втратить 2 мільярди доларів кожного року за транзит. Це майже розмір програми МВФ з Україною. Це антиєвропейський проєкт. Адже Росія отримає інструменти впливу на енергетичний ринок Європейського Союзу. Це антиамериканський проєкт. Оскільки Сполучені Штати втратять додаткову частку ринку газу, який транспортується зі США до ЄС”, — зазначив Арсеній Яценюк.

На його переконання, Європі набагато краще мати партнерами США, а не Росію: “Звичайно, не можна замінити російський газ американським, але потрібно диверсифікувати”.

Ідея, яку “продають”, нібито “Північний потік-2” не має нічого спільного з політикою, а це суто економічне питання, – неправда, український транзит газу кращий і дешевший“, — наголосив він.

Окрім того, зазначив Арсеній Яценюк, Польща і Словаччина також втратять доходи від транзиту.Європейський Союз вже сьогодні потерпає від “Північного потоку-2”, підкреслив він.

Що відбувається на ринку газу? Лише за кілька тижнів ціна на газ піднялася з 250 до 450 доларів. Тому що Росія має надмірний вплив на ринок. Це політичний вплив на європейський і український енергетичний ринок. Вони провели цю маніпуляцію і отримали 200 доларів за тисячу кубометрів — це мільярди доларів“, —зазначив політик.

Скажіть мені хоч одну причину, чому німці хочуть завершити цей проєкт? Немає тут причин, як на мене. Хіба що, маю таке відчуття, щось відбувалося за лаштунками. І щось погане”, —додав він.

У той же час він визнав, що “шанси зупинити цей проект не дуже високі”, “але ми маємо зробити все можливе”.

Реклама

Залишити коментар