Зеленський ветував законопроєкт про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів

Президент Володимир Зеленський у четвер, 8 липня, ветував законопроєкт про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів – він мав би дати початок судовій реформі в Україні. Причиною цьому стали дві правки до законопроєкту щодо ролі міжнародних експертів в обранні членів ВККС.

Це випливає з картки законопроєкту на сайті Верховної Ради.

Як пояснив у коментарі інформагентству «Інтерфакс-Україна» депутат «Слуги Народу» й член парламентського комітету з питань правової політики Роман Бабій, президент ветував законопроєкт через правки №453 й №409, які «частково конкурують між собою».

Поправка №453 дає міжнародним експертам вирішальний голос під час обрання членів ВККС, а от поправка №409 передбачає, що для призначення членів ВККС потрібні по два голоси українських та міжнародних експертів

Окрім того, Зеленський пропонує вважати ВККС такою, що має повноваження, якщо до її складу призначені не менше 11 членів, з яких щонайменше шестеро є чинними або колишніми суддями. Також президент пропонує дозволити залучення помічників і перекладачів для проведення першого конкурсу до ВККС, діяльність яких може фінансуватися з міжнародної технічної допомоги.

Вища кваліфікаційна комісія суддів займається добором нових та переатестацією чинних суддів. Закон передбачає, що ВККС складатиметься з шістнадцяти членів, вісім із яких призначатимуть з-поміж суддів або суддів у відставці. Призначати їх на посади (на чотири роки) буде Вища рада правосуддя за результатами конкурсу.

Реклама

Залишити коментар