Облрада на догоду Осачуку гальмує передачу смуги аеропорту в державну власність, – Бурбак

Нинішнє скликання Чернівецької облради слабкіше, аніж попереднє. Таку думку висловив у програмі «Постфактум» на телеканалі ТВА нардеп двох скликань Максим Бурбак.

«Як ми бачимо, проривів чи революційних рішень там не ухвалюють. Позасідали, щоб було відмічено у графіку, що раз у квартал вони засідають, за що керівництво облради отримує приблизно по 50 тисяч гривень», – зазначив політик.

Свою позицію щодо бездіяльності обласної ради Максим Бурбак пояснив на прикладі ситуації довкола перспектив утримання злітно-посадкової смуги Міжнародного аеропорту «Чернівці».  

«Міська рада Чернівців проголосувала за звернення щодо передачі у державну власність злітно-посадкової смуги Чернівецького аеропорту. Натомість, обласна влада, яка має це погоджувати, мовчить в особі голови Чернівецької ОДА Сергія Осачука, – наголосив політик. – Так, ніби не знає, що вони тиснули на Чернівецького міського голову Романа Клічука, щоб дуже швидко провести передачу проектно-кошторисної документації до Чернівецької ОДА для проведення тендеру на ремонт злітно-посадкової смуги. Бо вони ж дуже добре всі дивляться наші ефіри. І, як ми нещодавно говорили – передача смуги у державну форму власності – це ж трьохстороння угода: міська рада, обласна рада, держава.

Чому на сесії Чернівецької обласної ради не можна було вже з голосу розглянути питання щодо погодження передачі злітно-посадкової смуги Чернівецького аеропорту з міської комунальної до державної форми власності після проведення ремонту? Щоб не повторилася ситуація – взяли, зробили ремонт і потім віддали назад Чернівцям.

У протокольному рішенні Чернівецької міськради треба було ще кілька пунктів записати:

– передати в державну форму власності,

– звернутися до Збройних сил України щодо розміщення частини тут – це додаткові робочі місця,

– звернутися до МВС (а там погодження було, просто Продан і його кліка не хотіли виділити землю), щоб тут були гвинтокрили рятувальників,

– звернутися до Украероруху, що виділять землю і там можна буде спорудити нову вежу, а не закривати відділення і звільняти 20 людей зі штату.

А найголовніше – поверніть мільйон гривень, які Богдан Ковалюк витратив, щоб написати 2 папірці – техніко-економічне обґрунтування будівництва тунелю під аеропортом.

Оце треба було розглянути. Натомість чуємо лиш політичні гасла і тих, хто 7 років гальмує цей процес – вони знову кажуть, що їм треба все вивчити.

А ремонт цієї смуги зараз надзвичайно актуальний. Тому що Україна отримала від ЄС згоду на підписання угоди про вільне небо – спільний авіаційний простір. Ще будучи Міністром інфраструктури, я зустрічався з комісаром з питань транспорту Європейської комісії і говорили ми про те, що Європа має погодити спільний авіаційний простір. З 2013 року це рішення підготовлене. Але тоді була проблема – між Великобританією та Іспанією була суперечка щодо аеропортів у Гіблартарі. А такі рішення ухвалюються одноголосно і тому Україна тоді не отримала угоду про вільне небо.

А тепер, коли це буде ратифіковано і підписано, відпадають будь-які погодження напрямків авіаційними службами країн. Тобто, якщо ви хочете літати з Чернівців до Парижу, то повинна бути і французька компанія, яка хоче літати з Парижа до Чернівців. Тепер, коли угода буде підписана – літак з Європи летить сюди і звідси летить, куди хоче. Не треба нічого погоджувати.

Тобто тепер робота комунального підприємства має полягати в тому, щоб залучати міжнародних авіаперевізників – лоукости. Наш аеропорт унікальний – немає бокового вітру, це не в усіх буває і має одне з найкращих розміщень, тому що тут найкращий розліт по півдню і південному сходу ЄС. Тому там повинен бути фаховий керівник.

І можу запевнити депутата міської ради Василя Максим’юка в тому, що у держави гроші на утримання злітно-посадкової смуги є. Не підхоплюйте ті казки, які розказував Продан усім впродовж 7 років. Я вітаю серйозний і вольовий крок у цьому напрямку міського голови Романа Клічука і депутата міськради Степана Руденка, який дуже добре знає цю тематику, оскільки ми її неодноразово обговорювали.

Крига скресла і це треба зробити.», – зазначив політик

Реклама

Залишити коментар