Український корвет буде добудований до кінця 2023 року – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський анонсував, що у наступному році США розпочнуть передачу Україні швидкісних бойових катерів Mark VI. А вже до кінця 2023 року мають добудувати український корвет ㅡ його перший корпус вже закладений у Туреччині.

Про це Зеленський заявив під час виступу на Одещині у межах відзначення Дня ВМС Збройних Сил України.

Зокрема, він зазначив, що Україна активно реалізує спільні проєкти щодо оновлення корабельного складу України та розбудови сучасної військово-морської інфраструктури разом зі США, Великою Британією, Туреччиною та багатьма іншими країнами.

Він заявив, що вже наступного року США розпочне передачу Україні швидкісних бойових катерів Mark VI. Два катери Mark VI, які Міноборони США замовило для ВМС України, планували добудувати до кінця 2022 року й передати як військову допомогу. У липні 2020 року США схвалили продаж Україні до 16 таких катерів: 6 з них США надасть Україні як допомогу, решту українська армія зможе придбати за бажанням.

Також, за словами Зеленського, у порту «Південному» зараз формується відповідна інфраструктура. Там розгорнуто управління дивізіону кораблів, базується 2 катери типу «Island» та очікується поповнення ще щонайменше на 3 катери, які модернізують у США.

Окрім того, Зеленський додав, що посилюється і морська авіація України: вже незабаром Україна має отримати безпілотні літальні апарати Bayraktar. Українські екіпажі для них вже завершують підготовку у Туреччині.

«Також наші турецькі друзі активно підтримують і розвиток корабельного складу ВМС України. Перший корпус нашого сучасного корвета вже закладений у Туреччині і буде добудований на українській корабельні до кінця 2023 року», ㅡ заявив Зеленський.

У жовтні 2020 року президенти України та Туреччини підписали двосторонні угоди про співпрацю країн в оборонній сфері. Зокрема вони домовилися про спільне будівництво бойових кораблів, безпілотників та всіх видів турбінних двигунів.

Уже у грудні стало відомо, що у Туреччині та на українському суднобудівному заводі «Океан» буде тривати спільне виробництво корветів Ada. Такий корабель, зокрема, оснащений артилерійською установкою та протитанковими ракетами «Гарпун». На судні також є ангар для гелікоптера або безпілотних комплексів, передбачається палубний майданчик для вильоту і посадки літальних апаратів.

Реклама

Залишити коментар