Кожному новонародженому в Україні робитимуть скринінг на генетичні хвороби ㅡ Ляшко

Міністерство охорони здоров’я запровадить неонатальний скринінг, тобто діагностику хвороб у дітей. Обстеження на генетичні захворювання робитимуть усім новонародженим в Україні.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на форумі «Україна 30. Здорова Україна».

Зокрема, за словами очільника МОЗ, перелік захворювань, на які перевірятимуть новонароджених, розширять з 4 до 21.

«Ми рухатимемося до того, щоб виявляти вчасно генетичні захворювання, орфанні захворювання, формуємо реєстр цих захворювань і зробимо все можливе, для того, щоб держава забезпечила медикаментозну корекцію цих захворювань на перших етапах життя і дозволила жити повноцінним життям нашим дітям», ㅡ сказав Ляшко.

Він також додав, що в Україні запровадять сімейний скринінг. Так, пари, що планують народження дитини, зможуть пройти скринінгові дослідження та оцінити ризики виникнення генетично зумовлених захворювань у своїх дітей.

«У стратегії людського розвитку, яка затверджена указом президента у червні цього року, окремий блок присвячений здоровому дитинству. Ми повинні переглянути нашу малюкову смертність, переглянути якість як надається допомога з початку народження, а також у період вагітності», ㅡ заявив міністр.

Неонатальний скринінг передбачає обстеження новонароджених задля виявлення спадкових і вроджених захворювань. Його здійснюють у перші дні життя дитини, як правило, ще в пологовому будинку. Процедура не несе загрози життю новонароджених.

Раннє діагностування спадкових і вроджених захворювань у дітей дозволяє їх своєчасно виявити й почати їх лікування, щоб запобігти тяжким наслідкам — включно з інвалідністю й смертю. На більш пізніх етапах вартість лікування може становити десятки мільйонів гривень.

Реклама

Залишити коментар