Тариф на теплопостачання можуть підвищити на 70% — рішення розгляне чернівецький виконком

У Чернівцях може підвищитися тариф на теплопостачання на 70 відсотків. Відповідний проєкт рішення “Про встановлення міському комунальному підприємству “Чернівцітеплокомуненерго” тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послугу з постачання теплової енергії” має розглядати виконком на засіданні 23 червня, повідомляє МБ.

Згідно з проєктом рішення, вартість на тепло можуть підвищити з 993 гривень (без ПДВ) за гігакалорію до понад 2 тисяч (з урахуванням ПДВ). Про підвищення тарифу просить саме підприємство, серед причин вказуючи великі борги.

Наразі підприємство у непростій ситуації, бо за рахунок невідповідних тарифів накопичилися значні борги, з яких не так легко вибратися. Зокрема, тариф на тепло в Чернівцях не змінювався вже три роки і є одним із найнижчих в Україні. Через різницю в тарифах 291 мільйон гривень став невідшкодованою заборгованістю підприємству. Нас фактично зобов’язали продавати послугу дешевше, аніж закуповувались газ та інші речі, необхідні для виготовлення та доставки тепла. У результаті місто змушене дотувати підприємство“, —розповів директор підприємства Ігор Ніколенко.

За його словами, 94% тарифу на тепло — це виробничі витрати. Тобто виготовлення тепла з газу, води і електрики, його доставка та оплата праці, відповідні податкові відрахування. Лише 4,5% заплановані як прибуток, з якого більше половини витрачається на виробничі інвестиції в мережі. А ще доводиться сплачувати податок на прибуток, пояснює Ігор Ніколенко.

1 червня загальний борг “Чернівцітеплокомуненерго” складав близько 263 мільйонів гривень. Із них 250 мільйонів – за постачання та розподіл газу, решта – за воду, електроенергію та інші виробничі витрати.

Реклама

Залишити коментар