Буковинцям із затоплених сіл не радять пити воду з криниць

У зв’язку з інтенсивними опадами в Чернівецькій області, які призвели до підтоплення та забруднення джерел децентралізованого водопостачання (громадських та індивідуальних колодязів) присадибних ділянок, господарських дворів, в тому числі вигрібних ям, надвірних вбиралень, гноєсховищ, існує ризик спалаху інфекційних захворювань пов’язаних з водним фактором передачі збудника інфекції.

Про це повідомляє пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.

Ліквідацію наслідків негоди здійснюють працівники Головне управління ДСНС України у Чернівецькій області, органи місцевого самоврядування, інші зацікавлені служби та населення.

Окрім того, працівники Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області долучилися до проведення обстежень підтоплених джерел водопостачання та інших об’єктів, споруд, домоволодінь, тощо, з наданням відповідних рекомендацій з метою запобіганню епідемічним ускладненням:

▪️не використовувати для пиття, приготування їжі та для господарських цілей воду із забруднених джерел водопостачання;

▪️для приготування їжі та пиття – використовувати питну бутельовану воду або з централізованих джерел водопостачання;

▪️обов’язково дотримуватись правил особистої гігієни;

▪️ при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити кип’яченою водою, потім обдати окропом. Для харчування використовувати тільки продукти гарантованої якості. При приготуванні їжі обов’язково застосовувати термообробку.

Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно провести наступні заходи:

▪️ колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та провести санацію колодязів яка містить: попередню дезінфекцію (визначається об’єм води в криниці та проводиться її знезараження); з колодязя повністю відкачують воду, потім проводять чистку дна і стінок від намулу, бруду, сміття та випадкових предметів і, у разі необхідності, ремонтують; остаточна дезінфекція(знезаражують поверхню стінок криниці, чекають доки вона повністю наповниться водою до звичайного рівня, після чого ще раз знезаражують воду). Лише після проведених заходів необхідно провести лабораторне дослідження води, при отриманні негативних результатів досліджень воду можна використовувати для питних і господарсько-побутових потреб.

▪️в домоволодіннях, житлових і громадських будівлях та спорудах різного цільового призначення провести очищення територій, підвалів, приміщень від мулу і сміття та здійснити їх дезінфекцію;

▪️ індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) в разі переповнення водою спорожнити та продезінфікувати дезінфекційним засобом;

▪️за наявності загиблих тварин та птиці їх трупи зібрати та захоронити на скотомогильниках;

▪️провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, будівельних конструкцій тощо) та перекопати городи та присадибні ділянки на глибину 20-25 см.

У випадку виявлення перших ознак захворювання потрібно терміново звертатись до закладів охорони здоров’я.

Реклама

Залишити коментар