Чернівецький міський пляж працює вже майже 2 тижні: як облаштували територію

Чернівецький міський пляж, що на вулиці Донбасівській, офіційно розпочав роботу з першого червня. У середньому для купання підходить температура води хоча би від 18-20 градусів. Зараз вода ще не настільки тепла, та все одно на пляжі цілодобово чергують рятувальники, розповів у коментарі МБ начальник міської рятувальної служби на воді Василь Маник.

На зміні працюють: черговий матрос, двоє водолазів, моторист, начальник станції. Окрім того, завжди напоготові є водій, який у разі екстреного випадку готовий виїхати з водолазами на місце. Також у медпункті з 9.00 до 21.00 чергує фельдшер.

Зараз, щоправда, він працює через день, тому що одну посаду скоротили. Тож він чергує відразу на двох пунктах: рятувальній станції та пляжі. Утім, коли буде наплив відпочивальників, фельдшер перебуватиме на пляжі щоденно з одним лише вихідним, запевняє Василь Маник.

“Наші рятувальники працюють щодня, також на ніч залишається черговий. Коли нікого немає у воді, працівники спостерігають за ситуацією в річці з берега. Якщо ж хтось із відпочивальників йде купатися, одразу виставляємо пост, тобто рятувальника з човном та всім необхідним знаряддям для порятунку на воді”, – пояснює начальник станції.

За словами Василя Маника, територію пляжу, за яку відповідає служба на воді, (а це, враховуючи річку, 1200 квадратних метрів), вони сумлінно доглядають.

Встановили перила на сходах, що ведуть до річки, ремонтують та підфарбовують гойдалки, прибирають пісок на дитячому майданчику та на території для гри у пляжний волейбол.

Що ж до інших ділянок пляжу, то за них служба не несе відповідальності.

“Оце від станції і до скошеної трави – наша територія. Ми намагаємося гарно дбати про неї. На жаль, люди цього не цінують. Нещодавно відкрили воду у душі і вбиральні. То через кілька днів у вбиральні якісь вандали вже вирвали у рукомийнику кран, і вода годину витікала даремно. Ну, от для чого це зробили? Наразі вода підведена всюди, але відкриваємо її лише коли люди звертаються”.

На пляжі в альтанках вже збираються відпочивальники. Ми обходимо їх, просимо, щоби не залишали після себе сміття. Адже у нас немає окремої посади прибиральника. Натомість ми встановили на пляжі велику кількість сміттєвих баків.

За словами Василя Маника, не так вже й складно викинути сміття у бак, замість того, щоби залишати на столиках чи на землі. Щодня прочісуємо граблями пісок на дитячому майданчику, бо там і скло можуть кинути, і все, що хочеш каже.

Та й взагалі, додає пан Василь, цьогоріч ніхто, крім рятувальників, станом пляжу не переймається. Закинутим, понищеним стоїть і маяк, який чотири роки тому облаштували активісти мистецької формації “Dzestra”. Довкола лежать купи сміття і трава по пояс.

“Але це вже не наша територія, – пояснює Василь Маник. – За неї відповідає організація, яка встановила маяк…”

Реклама

Залишити коментар