Обіцянка про членство України в НАТО залишається чинною, – глава Представництва Альянсу в Україні

Згода членів НАТО з тим, що Україна повинна приєднатися до Альянсу, залишається чинною.

Про це заявив глава Представництва НАТО в Україні Олександр Вінников під час Молодіжного Київського Безпекового Форуму, заснованого Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».

Дипломат зазначив, що представництво НАТО в Україні пишається бути партнером молодіжного форуму.

«Майбутнє цієї країни лежить саме на цих людях, і саме від вас, молодих лідерів, залежить, якою буде Україна через 10, 20 чи 30 років. Я припущу, що ви бачите майбутнє України як мирної, процвітаючої держави, яка твердо закріпилася в сім’ї євроатлантичних демократій, відданість спільним цінностям, і це бачення поділяють країни-члени НАТО», – звернувся Вінников до учасників Форуму.

«Як неодноразово повторював Генеральний секретар НАТО, незалежна стабільна Україна є ключем євроатлантичної безпеки. Всі країни-члени НАТО хочуть, щоб Україна була успішною», – додав він.

«Як уже було сказано, минулого року НАТО надало Україні статусу партнера з розширеними можливостями, і це є визнанням значного внеску України в євроатлантичну безпеку. Рівень взаємодії України з Альянсом з 2014 року як на політичному, так і в плані практичної роботи є безпрецедентним. Члени Альянсу непохитно підтримують суверенітет і територіальну цілісність України в рамках її міжнародно визнаних кордонів», – наголосив Олександр Вінников.

«Це означає, що НАТО не визнає і не визнаватиме незаконної анексії Криму, і Альянс неодноразово засуджував продовження російської агресії на Сході України та продовжує закликати Росію вивести свої війська, озброєння та припинити надавати підтримку бойовикам», – пояснив він.

За словами дипломата, в результаті російської агресії Росії, НАТО практично призупинило всю співпрацю з цією країною, залишивши відкритими політичні канали комунікації. НАТО також значною мірою посилює свої заходи із стримування та оборони на сході й південному сході Альянсу, а також свою присутність у Чорному морі.

«Ми підтримуємо амбіційні широкомасштабні плани реформ в Україні, які йдуть на користь її громадянам та просувають державу в напрямку її євроатлантичних прагнень. Український стратегічний курс на членство в НАТО закріплений у вашій Конституції, і минулого року його також було включено до нової стратегії Національної безпеки України», – наголосив Олександр Вінников.

«Згоду членів НАТО з тим, що Україна та Грузія увійдуть до Альянсу, було підтверджено на цілому ряді різних самітів, і буде підтверджено на наступному саміті в понеділок, тому що політика відкритих дверей залишається в силі й продовжує приносити результати: як ви знаєте, протягом останніх років до Альянсу приєдналися Чорногорія та Північна Македонія», – додав глава Представництва НАТО в Україні.

«Доба сфер впливу пішла в історію. Ніхто не може точно сказати, коли Україна вступить в НАТО, але ви, громадяни України, можете прискорити цей процес. Україна має багато практичних інструментів з підтримки реформ, наприклад, річна Національна програма в рамках комісії «Україна – НАТО». Це ключовий стратегічний документ для України, для розробки та планування системних реформ, які підведуть Україну ближче до членства в Альянсі», – повідомив Олександр Вінников.

Реклама

Залишити коментар