Тупицького судитимуть за злочини проти правосуддя — Офіс генпрокурора

Ексглаву Конституційного суду України Олександра Тупицького судитимуть за злочини проти правосуддя.

Як повідомили в Офісі генпрокурора, обвинувальний акт спрямований в Подільський райсуд Києва.

«Спрямований обвинувальний акт стосовно колишнього голови Конституційного Суду України за фактами вчинення кримінальних злочинів проти правосуддя (ч. 2 ст. 384 і ст. 386 КК України)», — зазначили у відомстві.

27 березня президент Володимир Зеленський скасував укази експрезидента Віктора Януковича від 2013 року про призначення Олександра Тупицького і Олександра Касмініна суддями КСУ.

В указі підкреслюється, що судді, «продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державної незалежності і національної безпеки України, що порушує Конституцію України».

19 березня РНБО ввела максимальні санкції проти Віктора Януковича, екс-прем’єра Миколи Азарова і групи колишніх топ-чиновників. Секретар РНБО Олексій Данилов пообіцяв перевірити всі укази і розпорядження Януковича про загрозу нацбезпеці України.

Тупицький і Касмінін оскаржили указ Зеленського в Касаційному адміністративному суді Верховного суду.

Починаючи з грудня 2020 року, главу КСУ Олександра Тупицького двічі усували від виконання обов’язків судді КСУ через підозри в кримінальному провадженні.

Тупицького підозрюють в скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 384, ст. 386 (завідомо неправдиві показання, з’єднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від дачі показань) Кримінального кодексу України. Тупицький не визнає себе підозрюваним — за його словами, судді КСУ повинен повідомити про підозру генпрокурор або виконуючий його обов’язки.

За версією слідства, Тупицький «в корисливих інтересах і в інтересах колишнього голови Вищого господарського суду України» підкупив свідка. Також суддя тричі протягом 2018−2019 років давав слідчому неправдиві свідчення у справі про заволодіння активами ВАТ Зуєвський енергомеханічний завод.

Олександра Тупицького призначив суддею КСУ в 2013 році тодішній президент Віктор Янукович. За часів губернаторства Януковича він був суддею Куйбишевського райсуду Донецька. У 2010−2013 роках працював суддею в Донецькому, Львівському, Дніпропетровському апеляційних судах.

Реклама

Залишити коментар