До Дня Незалежності в Україну привезуть оригінал Конституції Пилипа Орлика

В Україну до 30-річчя Незалежності привезуть оригінал Конституції гетьмана Пилипа Орлика.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

«Я обіцяв сюрприз і тепер це вже не секрет: вперше за 311 років оригінал Конституції Пилипа Орлика потрапить до Української держави. Ми повертаємо Україну Україні. Присутність оригіналу Конституції вже в незалежній державі – це ще один крок відновлення нашої історичної спадкоємності з часів Русі, Козацької держави, Української Народної Республіки і до цього дня», – написав він у своєму Facebook.

За словами Кулеби, МЗС звернулося до Швеції з проханням надати оригінал латиномовної версії Конституції Пилипа Орлика (1710) для її тимчасового експонування в Україні в рамках святкування 30-ї річниці Незалежності.

«Це були дуже складні переговори, нам пропонували копію, але ми хотіли тільки оригінал, який ніколи не був в Україні», – додав міністр.

Він зазначив, що Конституція Орлика буде не єдиним шведським експонатом. Лінчопінгська міська бібліотека погодилася надати для тимчасового експонування в Україні гетьманську булаву, яка, за легендою, після гетьмана Івана Мазепи належала Пилипу Орлику.

Конституція Пилипа Орлика буде перебувати в заповіднику Софія Київська. Подивитися на експонат зможуть всі бажаючі.

Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.

«Оригінал документа можна буде побачити вже влітку, а потім він повернеться назад до Швеції», — додав він.

Конституція Пилипа Орлика – документ, який визначав права і обов’язки Війська Запорозького, тобто козацької держави. Ця Конституція складалася з преамбули і 16 статей, проголошувала незалежність Гетьманщини від Росії і Речі Посполитої і мала бути ратифікована шведським королем Карлом XII в разі його перемоги в Північній війні.

Реклама

Залишити коментар