Буковинський експрокурор, який був люстрований, поновився через суд

Колишній прокурор Чернівецької області Павло Ванзуряк, якого “люстрували” восени 2014 року, у судовому порядку скасував наказ Генерального прокурора України щодо свого звільнення.

Відповідна ухвала Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду України оприлюднена у судовому реєстрі.

Поновлення на посаді Ванзуряка: що відомо про справу

У судових матеріалах зазначається, що Ванзуряк спочатку звернувся до Чернівецького окружного адмінсуду з позовом до ГПУ та прокуратури Чернівецької області, в якому просив скасувати наказ Генпрокурора №1485к від 23 жовтня 2014 року про своє звільнення; поновитися на посаді прокурора Чернівецької області; стягнути з прокуратури Буковини на свою користь середній заробіток за час вимушеного прогулу, починаючи з 24 жовтня 2014 року до моменту фактичного поновлення на посаді; а також зобов’язати Офіс Генерального прокурора проінформувати Міністерство юстиції України про відкликання відомостей про застосування заборони передбаченої частиною 3 статті 1 Закону України “Про очищення влади”.

Чернівецький окружний адмінсуд 1 липня 2020 року позов Ванзуряка задовольнив частково. Зокрема, суд скасував наказ Генпрокурора про звільнення прокурора Чернівецької області. Окрім того, суд вирішив поновити Ванзуряка на посаді прокурора Чернівецької області, а також стягнути з прокуратури Буковини на користь Ванзуряка суму в розмірі майже 800 тис грн.

Зазначається, що рішення у частині поновлення Павла Ванзуряка на посаді прокурора Чернівецької області та стягнення середнього заробітку підлягало негайному виконанню. А в іншій частині позовних вимог суд відмовив.

Пізніше Офіс Генпрокурора подав апеляційну скаргу на це рішення, однак Сьомий апеляційний адміністративний суд 29 жовтня 2020 року відмовив у задоволенні цього позову. Натомість апеляційний суд задовольнив повністю апеляційну скаргу Павла Ванзуряка.

У січні 2021 року до Верховного Суду надійшла касаційна скарга Чернівецької обласної прокуратури на постанову Сьомого апеляційного адміністративного суду.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду відмовив у задоволенні клопотання Чернівецької обласної прокуратури про поновлення строку оскарження рішення. Також суд відмовив у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою обласної прокуратури на постанову Сьомого апеляційного адмінсуду.

В ухвалі йдеться, що вона набрала законної сили з моменту її підписання та не може бути оскаржена.

Павло Ванзуряк: що відомо про колишнього прокурора Чернівецької області

Він народився 8 вересня 1975 року в Кіцмані Чернівецької області. У 1997 році закінчив Чернівецький державний університет ім. Ю. Федьковича.

Після закінчення вузу працював у правоохоронних органах Буковини та Рівненської області.

З червня по грудень 2013 року працював прокурором Чернівців, згодом його призначили заступником прокурора Чернівецької області.

У березні 2014 року Ванзуряка призначили прокурором Чернівецької області, а в жовтні того ж року його звільнили на підставі закону “Про очищення влади” (закон про люстрацію).

Реклама

Залишити коментар