Ми хочемо бути членом ЄС та Альянсу не в довгостроковій, а в короткостроковій перспективі – Арсеній Яценюк на КБФ

“Вибір простий: або Україна доєднається до НАТО і Європейського Союзу – і це єдиний найкращий шлях для України, – або ж Росія захопить Україну і відновить сфери впливу, про які неодноразово говорив Путін”, – підкреслив Прем’єр-міністр України у 2014-16 роках, Голова Київського Безпекового Форуму Арсеній Яценюк під час онлайн дискусії КБФ 15 травня.

Він наголосив, що у День Європи треба згадати «обличчя, душі і долі тих, хто у 2013-2014 роках постав проти проросійського президента, проти проросійського курсу і вирішив боротися за справжню Європу, за європейські цінності»: “Хто вирішив визволити Україну і довести, що це нація вільних і чесних людей”.

“Ми зробили це під прапорами Європейського Союзу. Це історія. Ми шануємо цю історію і водночас вшановуємо пам’ять тих, хто загинув у боротьбі за європейські цінності та за наше майбутнє в єдиній об’єднаній Європі. Вшануємо пам’ять тих, хто віддав життя, захищаючи Україну від російської агресії і захищаючи Європейський Союз від російської агресії та загрози Росії. Ми, український народ, багато чим пожертвували”, – підкреслив Арсеній Яценюк.

Він висловив переконання – Україна стане членом Європейського Союзу і членом НАТО: “Проте питання – коли? Ми можемо чекати в черзі десять років, два десятки років? Не переконаний, що в нас є стільки часу”.

Вибір українського народу, підкреслив голова КБФ, – стати повноправним членом Європейського Союзу і НАТО: “І це також найкращий шлях для Європи та наших партнерів із Альянсу. Це в інтересах наших країн. Тож ми очікуємо, що досягнемо спільного знаменника з європейцями в сенсі отримання не просто сигналів, а практичних результатів”.

“Без сумніву, український президент та уряд мають багато зробити, аби Україна стала повноправним членом НАТО та Європейського Союзу. Це – обов’язок президента – продемонструвати політичну волю, досягти реальних результатів. Адже просто сидіти і думати, що Європа чи США зроблять за нас нашу роботу – це нонсенс”, – сказав він.

Водночас Арсеній Яценюк підкреслив: “Наша боротьба принесе свої плоди. Основний меседж полягає в тому, що ми хочемо бути членом ЄС та Альянсу не в довгостроковій, а в короткостроковій перспективі. І це залежить від нас: від України, від Європи та США – зробити це реальністю”.

Київський Безпековий Форум – провідне міжнародне зібрання України для обговорення проблем миру і безпеки. Форум заснований у 2007 році. Ініціатор та засновник КБФ – Фонд Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».

Реклама

Залишити коментар