Яценюк: Українці на різних фронтах, в арміях різних країн здобували перемогу над нацизмом

Сьогодні, 9 травня Україна відзначає День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Прем’єр-міністр України 2014-2016 років, Арсеній Яценюк зазначив у дописі на Фейсбук, що українці воювали на різних фронтах, в складі армій різних країн, але зробили беззаперечний вклад в світову перемогу над нацистами. Минулими роками при уряді Яценюка створили відео-проєкт, що розповідав про внесок українців у складі іноземних армій.

Політик перелічив кількох відомих учасників Другої світової війни, про яких йдеться в проєкті: кулеметниця УПА Галина Кузьменко, канадський льотчик українського походження Петро Дмитрук, Американський сержант Михайло Стренк, Кримський татарин, льотчик-винищувач Амет-Хан Султан, радянський розвідник Євген Березняк, який врятував Краків.

“І тисячі й тисячі інших наших героїв-співвітчизників — вони затулили собою світ і Україну від нацистської чуми. Йшли вперед, проливали свою кров і віддавали життя”, підсумував він.

Також політик підкреслив, що внесок українців в перемогу є беззаперечним.

“Це все наша історія, наша гордість, наша пам’ять і наш внесок у перемогу”.

Арсеній Яценюк поділився в дописі згадкою про проєкт. В ньому вмістили п’ять відеоісторій про українськихт воїнів. Проєкт створили у 2015 році, тоді його підтримав уряд під керівництвом тодішнього прем’єр-міністра, Арсенія Яценюка.

“Цей проєкт ми придумали у 2015-му році, щоб показати більше правди про героїзм українців у Другій світовій війні на противагу пропагандистським заявам путінського режиму. Українці – герої! І нікому не вдасться принизити наш біль втрат і нашу гордість за роль українців у звільненні світу від нацизму”.

Реклама

Залишити коментар