«Справа Сенцова»: в РФ звільнили українського політв’язня Чирнія

Український політв’язень Олексій Чирній 7 травня опинився на волі після 7 років відбування покарання після незаконного вироку суду. Українця засудили за начебто підготовку терактів на території анексованого Криму.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

За її словами, Олексія незаконно утримували в декількох колоніях суворого режиму на території Росії — в Магадані, Москві та Ростові-на-Дону. Сьогодні, 7 травня, його звільнили з виправної колонії суворого режиму №15, що у місті Батайську, Ростовської області.

Під наглядом озброєної охорони його етапували до російсько-українського кордону для примусової депортації з території Росії. Українцю не дали можливість поспілкуватися з батьками, які приїхали з Криму його зустрічати.

Політв’язень вже перетнув українсько-російський кордон і прибув в український пункт пропуску «Мілове» Луганської області.

Кандидата історичних наук, викладача Сімферопольського інституту культури Олексія Чирнія затримали навесні 2014 року у Криму, разом з режисером Олегом Сенцовим, активістом Олександром Кольченком і Геннадієм Афанасьєвим.

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 7 років ув’язнення суворого режиму за звинуваченням у підготовці терактів у Криму.

Чирній уклав угоду зі слідством і дав свідчення у цій справі як свідок звинувачення. Як писали «Крим.Реалії», у суді Чирній сказав, що підтверджує дані під час слідства свідчення та відмовляється відповідати на запитання, заславшись на 51 статтю Конституції Росії. Коли зачитували його свідчення, де він називав Сенцова організатором терактів, пов’язаних із забороненим у Росії «Правим сектором», Чирній мовчав і дивився в підлогу. Потім так само мовчав, коли його виводили із зали.

Адвокат Ілля Новиков, який захищав Чирнія від початку, розповідав, що його кримчанина катували, вибиваючи свідчення проти Сенцова. Коли Олексій уклав угоду зі слідством, він відмовився від незалежного адвоката.

Реклама

Залишити коментар