Обласна влада завалила інформаційну кампанію з роз’яснення децентралізації, – Віталій Гуменний

Вже шість років триває реформа децентралізації, а у багатьох громадах і досі не розуміють переваг об’єднання. І все це – через відсутність відповідної просвітницької та інформаційної кампанії з боку обласної влади. На цьому у передачі “Постфактум” на телеканалі ТВА наголосив громадський та політичний діяч, колишній заступник голови Глибоцької районної ради Віталій Гуменний.

«На жаль, багато голів сільських рад уже об’єднаних, до кінця не розуміють, для чого ця реформа, яка її ідея, мета. І в цьому я вбачаю недопрацювання як на загальнодержавному рівні, так і в облдержадміністрації, вважає Віталій Гуменний. – По суті, взагалі не було зв’язку з ОДА у плані формату майбутніх об’єднань. У результаті вийшло так, що реформа відбувалася по залишковому принципу.

Хочу нагадати, що першим кроком реформи була фінансова децентралізація. Тоді уряд Арсенія Яценюка прийняв рішення, що частина місцевих податків залишатиметься громадам. Це був дуже сильний імпульс для об’єднання. Правда не всі ефективно скористалися цим ресурсом. Замість оптимізації – почали роздувати штати, замість пошуків інвестицій – витрачали гроші на одномоментні речі, щоб просто сподобатися виборцям громади».

І тут якраз, вважає Віталій Гуменний, й не було поштовху від влади, яка б пояснила, що з отриманими фінансами громадам переходять також повноваження і відповідальність.

Реклама

Залишити коментар