МЗС України засудило проведення у Києві маршу до річниці створення СС «Галичина»

Міністерство закордонних справ оприлюднило офіційну позицію щодо маршу в Києві з нагоди створення дивізії СС «Галичина». Кажуть, що рішуче засуджують будь-які прояви глорифікації військ Ваффен-СС.

Про це йдеться на сайті МЗС.

Нагадуємо, що пропаганда тоталітарних режимів, зокрема націонал-соціалістичного, заборонена в Україні. За тиждень Україна вшановуватиме пам’ять мільйонів українців та представників інших народів, які загинули від рук нацистів. Маємо дбати, щоб до будь-якого виправдання нацистських злочинів була нульова толерантність Української держави та суспільства“, ㅡ заявили в міністерстві.

Раніше проведення маршу також засудило Міністерство закордонних справ Ізраїлю та голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

У Києві 28 квітня відбувся марш із нагоди 78-ї річниці створення дивізії СС «Галичина». Приблизно 500 людей колоною пройшлися з Арсенальної площі до Майдану Незалежності.

Натомість депутати від «Опозиційної платформи — За життя» Ілля Кива та Віктор Чорний ще перед маршем заявили, що вони проти такого заходу й створюють штаб із протидії фашизму.

Ексголова Інституту нацпам’яті й депутат від «Європейської Солідарності» Володимир В’ятрович також не підтримав ідею проведення маршу.

Довідка:

Це підрозділ у складі військ Ваффен-СС Німеччини, що існував у 1943-1945 роках і був укомплектований з українців переважно греко-католицького віросповідання. Майже усі вони були галичанами.

27 травня 2020 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною заяву ексочільника Інституту нацпам’яті Володимира В’ятровича, що символіка дивізії СС «Галичина» не є нацистською, і зобов’язав Інститут «утриматися від розповсюдження таких висновків».

Водночас судді відхилили вимогу позивачки до Інституту «заборонити пропаганду символіки СС “Галичина”» й офіційно спростувати заяву В’ятровича.

Реклама

Залишити коментар