Санду розпустила парламент Молдови та призначила нові вибори

Президентка Молдови Мая Санду підписала указ про розпуск парламенту та призначення нових виборів 11 липня.

Про це повідомляють NewsMaker та Ziarul de Gardă.

Так, нові вибори у країні стали можливими після того, як 28 квітня Конституційний Суд Молдови скасував режим надзвичайного стану.

“Необхідно якнайшвидше поставити крапку хаосу, в якому нас тримає пройдешній парламент. Після виборів ми призначимо відповідальний уряд, який опиратиметься на стабільну більшість, і виправимо ситуацію в країні. Вийдемо з кризи, наведемо порядок, і всі державні установи працюватимуть на благо народу”, — зазначила президентка. 

Політична криза в Молдові

15 квітня Конституційний Суд Молдови підтримав рішення президентки Маї Санду про розпуск парламенту та призначення дострокових виборів. Водночас законодавство Молдови передбачає, що таке рішення не можна ухвалювати під час дії надзвичайного стану ㅡ його запровадили у країні до 30 травня у зв’язку з епідемією коронавірусу.

Рішення про запровадження НС ухвалили за 2 дні після того, як Санду анонсувала, що звернеться до Конституційного Суду. На думку президентки, це зробили, аби завадити розпуску парламенту.

Вже 23 квітня «Партія соціалістів Молдови» (ПСРМ) (лідером якої є колишній президент Ігор Додон) і Pentru Moldova схвалили проєкт постанови парламенту про «узурпацію влади» Конституційним судом на користь Санду. Зокрема у документі депутати вказали, що судді КС «порушили свою присягу», а рішення суду є «атакою на суверенність народу».

Серед іншого, депутати також вирішили відкликати з посади глави КС Домніку Маноле, проголосувавши за скасування указу про призначення судді. Ввечері того ж дня Конституційний суд Молдови призупинив рішення парламентської більшості.

З критикою дії депутатів виступили глава європейської дипломатії Жозеп Боррель та голова Венеційської комісії Джані Букіккіо.

Реклама

Залишити коментар