Арсеній Яценюк: Україні потрібна безпечна енергетика і безпечне довкілля

Висновки з минулого показують, що людина, її життя і здоров’я – це найвища цінність, і саме за це кожен з нас повинен боротися, —  наголосив Арсеній Яценюк, голова Київського Безпекового Форуму, прем’єр-міністр України 2014-2016 років під час онлайн події КБФ, присвяченій 35-тій річниці Чорнобильської катастрофи.

Арсеній Яценюк включився в дискусію із Прип’яті біля відомого оглядового колеса. 35 років тому тут вирувало життя, підкреслив він.

Зараз, після 35 років, нам треба зробити висновки, наголосив Арсеній Яценюк.

“Якщо людство не зробить висновки з трагедії на Чорнобильській станції, то це жахливе колесо історії знову може почати крутитися. З тими ж драмами і з тими ж трагедіями”, — зазначив він.

За словами політика, зараз ми стоїмо перед новими викликами: викликами пандемії, техногенних катастроф, воєн, агресій.

“І так само нам потрібен героїзм у боротьбі за життя людини. Висновки з минулого змушують нас усвідомити, що людина, її життя і здоров’я – це найвища цінність, і саме за це кожен з нас повинен боротися”,—  наголосив він.

Після Чорнобильської катастрофи, нагадав він, увесь світ знав, що в Україні, яка тоді була ще в Радянському Союзі, трагедія. У той же час радянський режим, спадкоємцями якого є сьогоднішня Росія, “мовчав, замовчував, брехав”: “Їм було все одно, скільки людських життів буде втрачено”.

“Сотні тисяч людей з Прип’яті покинули свої домівки. Тисячі людей померли. Десятки тисяч людей захворіли. І героїзм тих, хто боровся за їхнє життя, заслуговує на найвищу повагу”, – сказав голова КБФ.

Арсеній Яценюк наголосив, що для України зараз важливо усвідомити необхідність безпечної енергетики.

“Потрібно усвідомити, що нам потрібне безпечне довкілля. Фонди, які фінансує держава, повинні іти конкретно на боротьбу проти ковіду, на боротьбу з пандеміями, на чисту екологію, якісну медицину і найкращу українську науку”, — а також додав, — “І нам потрібна чесна, достойна, прозора і ефективна влада, яка буде захищати своїх громадян”, —  додав він.

Арсеній Яценюк повідомив, що у Прип’яті мав можливість зустрітися з ліквідаторами аварії на ЧАЕС.

“У їхній особі хочу подякувати всім ліквідаторам, які 35 років тому стали на захист життя людей”.

Він також подякував усім військовослужбовцям, які сьогодні стоять на захисті України і кожного українця, а також українським медикам, які сьогодні на захисті життя українців від жахливої пандемії.

Нагадаємо, сьогодні проходить онлайн-дискусія КБФ “Чорнобиль. 35 років” —  розмова про Чорнобиль, ініційована Києвом, це діалог про глобальний вимір найбільшої техногенної катастрофи в історії людства, її духовні, гуманітарні і безпекові наслідки та травми.

У рамках дискусії до громадськості звернулися, зокрема, Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій; білоруська письменниця і громадська діячка, Нобелівська лауреатка 2015 року Світлана Алексієвич; лідерка білоруської опозиції і визнана у світі переможець на виборах Президента Білорусі у 2020 році Світлана Ціхановська; український та американський історик, Директор Українського Наукового Інституту Гарвардського університету Проф. Сергій Плохій; Міністр екології України у 2016-19 роках Остап Семерак; Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс; Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччини в Україні Анка Фельдгузен; в.о. заступника Глави Місії Сполучених Штатів в Україні Джозеф Пеннінгтон; дипломат і громадський діяч, Директор Київського Безпекового форуму Данило Лубківський.

Реклама

Залишити коментар