США офіційно визнали геноцид вірмен

Президент США Джо Байден офіційно визнав геноцидом масові вбивства вірмен у Османській імперії 1915 року, що потенційно ускладнює й так непрості відносини США з Туреччиною.

Відповідне повідомлення опубліковане на сайті Білого дому.

“Кожного року цього дня ми згадуємо життя всіх, хто загинув під час геноциду вірмен у епоху Османської імперії, і ми знову зобов’язуємося запобігати повторенню подібних злодіянь”, – заявив Байден у декларації до 106-ї річниці трагічних подій.

Загалом Байден двічі повторив слово «геноцид» стосовно масової різанини 1915 року у своїй заяві.

“Американський народ вшановує всіх тих вірмен, хто загинув у геноциді, який розпочався 106 років тому”, – зауважив він.

Президент США також підкреслив, що світ має пам’ятати це, щоби залишатися пильними проти впливу ненависницьких проявів у всіх їхніх формах.

На відміну від своїх попередників у Білому домі, які не хотіли ускладнювати відносини з Туреччиною, спадкоємицею Османської імперії, президент Байден висловив політичну волю у визнанні геноцидом масові вбивства вірмен. У своїй недавній розмові телефоном з президентом Ердоганом, за повідомленнями ЗМІ, Байден попередив турецького лідера, що планує публічно виступити з такою заявою.

Як повідомлялося, за даними істориків, в роки Першої світової війни в Османській імперії було вбито до 1,5 млн вірмен. Туреччина заперечує, що убивства вірмен тоді були геноцидом, називаючи це наслідками для будь-якої громади, що могли б статися в умовах війни. При цьому, турецька сторона наполягає, що кількість загиблих вірмен в той період не перевищує 300 тисяч людей.

Реклама

Залишити коментар