Тролейбусне депо стане ТРЦ: що відомо про проєкт Чернівецької міської ради

В Чернівцях планують перетворення тролейбусного депо в торгівельно-розважальний центр. Про це повідомив заступник міського голови Євген Маховіков.

Вперше про торговий центр на території тролейбусного депо заговорили ще в 2016 році. Тоді Інвестиційно-девелоперська компанія “Град Інвест”, яка володіє ТЦ  “Майдан” пропонувала будівництво об’єктів загальною площею 70 тисяч квадратних метрів. На території ангарів депо планували три дев’ятиповерхівки та 4-поверховий паркінг на 900 машино-місць.

У новому ТРЦ обіцяли багатозальний кінотеатр, фуд-корт, кафе та ресторани (у тому числі й “МакДональдз”, який обіцяють і зараз, в 2021 році). Біля бістро розгорнули б зелені відпочинкові зони та інтерактивні контактні фонтани (на місці теперішньої парковки ТЦ “Майдан”).

Реалізацію проєкту обіцяли за 3 роки, тобто до 2019. “Град Інвест” планувала інвестицію в 1,4 мільярди гривень.

Під час презентації у міській раді мер Олексій Каспрук розповів, що ідею обговорюють уже кілька тижнів, і навіть підписали із компанією “Град Інвест” меморандум про наміри та співробітництво. Між тим, депутати про такий грандіозний і масштабний проект почули лише за годину до представлення. Крім того, його не розглядала жодна депутатська комісія.

Згідно чинного “Положення про умови та порядок здійснення інвестиційної діяльності в м. Чернівцях”, затвердження об’єкту інвестування – лише початкова точка відліку. Далі має місце величезний обсяг робіт різних департаментів – підготовка містобудівних умов та обмежень, проведення грошової стартової оцінки лота, отримання технічних умов на підключення комунікацій, знов громадські слухання, експертні комісії та робочі групи.

Потім знову рішення сесії про затвердження інвестиційного проекту.

Є ідея будівництва справжнього європейського ТРЦ, з унікальним громадським простором, який стане туристичним магнітом, місцем зустрічей містян. Без житлової забудови вікно у вікно, без тісного паркінгу, з єдиною концепцією облаштування торгівельно-розважальних площ.

“Люди все більше проводять час в інтернеті і роблять там покупки. Торгові центри трансформуються та стають такими собі соціальними хабами, місцем, де людина зможе проводити своє дозвілля, зустрічати друзів, розважатися і робити покупки. Але цей проект повинен мати максимальний соціально-економічний ефект”, — зазначив Євгеній Маховіков.

Наразі відомо, що цього разу в проєкеті є кілька суттєвих відмінностей від попередника.

На відміну від проєкту 2016т року інвестора планують залучати за допомогою аукціону. За словами, Євгена Маховікова, це дозволить отримати до бюджету максимальну суму.

Зміна цільового призначення земельної ділянки вже в процесі. Проте в міській раді не планують будівництво житла на території торгівельного комплексу.

До інвестиційного проєкту включена лише ділянка тролейбусного депо — без прив’язок до ТЦ “Майдан”, чи будь-чого іншого.

Проте не все так однозначно. розпоряджатися землею буде все ж забудовник.

“Звісно, мотиви та фінансові можливості у потенційних інвесторів будуть різні, але перемогти буде не важко – просто треба буде запропонувати найвищу ціну”, — зазначив Євген Маховіков.

Реклама

Залишити коментар