Зеленський підписав закон про роботу колекторів

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який встановлює правила роботи колекторів, норми етичної поведінки з боржниками, вимоги до нагляду за колекторською діяльністю і санкції за порушення.

Про це повідомляється на сторінці відповідного законопроекту № 4241 на сайті Верховної Ради.

Закон Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості повернули до парламенту за підписом президента 12 квітня.

Нагадаємо, що парламент ухвалив законопроєкт № 4241 про захист боржників при врегулюванні простроченої заборгованості на засіданні 19 березня.

Закон встановлює правила роботи колекторів і їх регулювання, зокрема, порядок реєстрації колекторської компанії, норми етичної поведінки з боржниками, вимоги до нагляду за колекторської діяльністю, а також санкції за порушення.

Раніше глава профільного фінансового комітету парламенту Данило Гетманцев відзначав, що закон заборонить «приниження людини при стягненні боргу». Зокрема мова йде про заборону нічних дзвінків, дзвінків роботодавцю, сусідам, родичам, поширення персональних даних.

Зокрема, закон пропонує створити публічний реєстр колекторських компаній, який буде вести НБУ і зобов’язати всі компанії, що займаються врегулюванням проблемної заборгованості, в ньому зареєструватися.

Також передбачається, що Нацбанк контролюватиме дотримання колекторами законодавства, встановлювати додаткові вимоги до взаємодії зі споживачами, захищати права споживачів і розглядати звернення громадян.

Крім того, регулятор отримає можливість накладати штрафні санкції або виключати порушника з реєстру колекторських компаній у випадках порушень.

Реклама

Залишити коментар