Сезон нересту: на Дністрі заборонили рух моторних човнів

Відповідно до п. 3.14. Правил любительського та спортивного рибальства забороняють пересування плавзасобів на ділянках, оголошених органами рибоохорони нерестовищами. Під заборону не підпадають судна спеціально уповноважених органів, які здійснюють охорону водних живих ресурсів.  Про це повідомляє Чернівецький рибоохоронний патруль.

На річці Дністер та на Дністровському водосховищі з усіма притоками дана заборона триватиме з 1 квітня до 9 червня 2021 року.

Рух моторних човнів на водних об’єктах у нерестовий період завдає значної шкоди біоресурсам. При роботі гвинтів мотору утворюється потужна хвиля, котра виносить ікру на берег та на виступаючу із води рослинність, від цього ікра висихає та гине.

Через вібрацію та хвилі, що утворюються від моторних човнів, ікра, яка знаходиться на визріванні, частково струшується, інша покривається піднятим з дна водойми мулом, що також призводить до її загибелі.

Під час нересту риби, шум, вібрація та підняті моторним човном хвилі полохають рибу, вона переміщується в нетрадиційні, непристосовані для нересту місця, що призводить до зниження показників виживання ікри.

Значної шкоди моторні човни завдають у водоймах зі стоячою водою чи сповільненою течією. Адже з мотора мастило та паливо попадає у воду разом з відпрацьованими газами. Нафтопродукти розпливаються по воді тонкою плівкою у вигляді веселки, ця плівка непроникна для повітря і перешкоджає доступу малька та інших водних біоресурсів до кисню.

 

Реклама

Залишити коментар