Верховна Рада засудила події під Офісом президента

Верховна Рада підтримала постанову “про засудження подій, що відбулись 20 березня 2021 року біля Офісу президента” під час мітингу на підтримку Сергія Стерненка.

За проєкт постанови №5295 проголосували 237 нардепів.

Під час виступу нардепки “Європейської солідарності” Ірини Геращенко у сесійній залі почалася штовханина між нардепами “ЄС”, зокрема з п’ятим президентом Петром Порошенком, Михайлом Бондарем, Артуром Герасимовим, та “слугами народу”.

Під час свого виступу Геращенко повідомила, що у першому ряду сидить нетверезий “нардеп на прізвище Ш”, ймовірно маючи на увазі Сергія Швеця і звернулася до Нацполіції з проханням зробити тест на вміст алкоголю в його крові.

У постанові зазначається, що нардепи засуджують дії під ОПУ. Депутати постановляють:

МВС, СБУ та ДБР:

– забезпечити швидке, повне та неупереджене розслідування та надати юридичну оцінку подій, що відбулись біля ОПУ;

– керуючись одним з основних принципів демократії – принципом політичної рівності громадян перед законом, вивчити обставини, що супроводжували події, які відбулись біля ОПУ, на предмет організації та/або участі у реалізації зазначених подій будь-яких політичних партій та/або пов’язаних з ними осіб;

– визначити ступінь вини учасників, організаторів та замовників події у завданні матеріальної шкоди державному майну та забезпечити притягнення винних осіб до відповідальності у відповідності до законодавства;

– щотижнево у порядку, передбаченому законодавством, надавати Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності актуальну інформацію щодо ходу розслідування подій, що відбулись 20 березня біля ОПУ.

Державному управлінню справами:

– протягом триденного строку подати до Верховної Ради інформацію щодо розміру шкоди, завданої будівлі;

– після встановлення осіб учасників подій, що відбулися біля ОПУ, які завдали шкоди будівлі у співпраці з іншими органами державної влади, вжити заходів, спрямованих на відшкодування завданої майнової шкоди.

У суботу ввечері на Банковій під час акції на підтримку Стерненка мітингувальники розбили вікна Офісу президента, розписали стіни фарбою і закидали будівлю димовими шашками. У МВС зазначили, що правоохоронці свідомо не втручалися в події, пізніше поліція відкрила кримінальне провадження за статтею “хуліганство”. Одного з учасників акції затримали.

Пошкодження будівлі Офісу президента оцінюються у 2 млн гривень.

22 березня фасад будівлі почали чистити від графіті

В Офісі президента запевнили, що Державне управління справами публічно відзвітує про всі виконані роботи з ремонту будівлі ОПУ після мітингу на підтримку Сергія Стерненка.

Реклама

Залишити коментар