Депутати дозволили призивати на військову службу резервістів без оголошення мобілізації

Верховна Рада ухвалила законопроєкт, яким дозволять призивати на військову службу резервістів без оголошення мобілізації.

За відповідний законопроєкт №3553 проголосували 256 депутатів.

Зокрема він пропонує запровадити новий вид служби в армії ㅡ військову службу за призовом людей з-поміж резервістів в особливий період.

Згідно із законом «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» особливий період настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Однак, як зазначає українська служба BBC, особливий період почався в Україні з березня 2014 року після оголошенням першої хвилі мобілізації. Він триває і дотепер.

Президент України, як Верховний Головнокомандувач ЗСУ зможе віддавати накази про доукомплектування військ силами резервістів.

Водночас за ними будуть зберігатися місце роботи, середня зарплата та інші соцгарантії. Безробітні призовники з лав резервістів зможуть отримувати мінімальну зарплату від держави.

Також депутати запровадили адміністративну та кримінальну відповідальність для резервістів за порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Реклама

Залишити коментар