Водна криза у Криму: російські окупанти подадуть позов проти Джемілєва, Чубарова та Сенченка

Контрольована РФ окупаційна влада Криму оголосила про те, що подасть позов проти трьох громадян України, яких вважає винними у гострому дефіциті прісної води на захопленому півострові.

Про це повідомляє РИА Новости з посиланням на очільника кримського «парламенту» Володимира Константинова.

Він заявив, що позов про так звану водну блокаду Криму до її «організаторів» планується подати в суд у першому півріччі 2021 року. РИА Новости не повідомляє, до якого суду зібралася звертатися влада Криму.

Окупанти попередньо оцінили суму збитків через відсутність дніпровської води в 1,47 трильйона рублів (близько 3,6 млрд. гривень).

За словами Константинова, позов буде пред’явлено колишнім депутатам Верховної Ради Андрію Сенченку і Рефату Чубарову, а також чинному нардепу Мустафі Джемілєву.

Представники окупаційної адміністрації Криму вважають, що відповідальність за дефіцит прісної води на півострові нібито лежить на керівництві України, яке санкціонувало зупинку функціонування Північно-Кримського каналу сім років тому і не запускає його зараз.

“На сьогодні ми виходимо з того, що позов буде пред’явлений трьом громадянам України, які неодноразово, в тому числі у ЗМІ, заявляли про свою причетність до організації водної блокади, яка повинна кваліфікуватися не інакше, як спроба геноциду і фізичного знищення людей”, — сказав маріонетковий очільник кримського «парламенту» Константинов.

У Криму спостерігається нестача прісної води: на півострові стрімко міліють водосховища. Через це російські окупанти обмежують постачання води жителям півострова.

До 2014 року близько 85% потреб Криму в водопостачанні забезпечував Північно-Кримський канал, вода яким йшла з материкової частини України, проте після окупації півострова російськими військами його перекрили.

Через обміління водойм окупаційна влада поставила питання про відновлення урядом України водопостачання в Крим, скаржачись на «гуманітарну катастрофу».

Насправді дефіциту води насамперед зазнають російські війська і військові бази, а не населення півострова.

Реклама

Залишити коментар