Неконституційність не може бути подолана незаконністю — Яценюк про звільнення судді Тупицького

Указ Президента Зеленського  “Про деякі питання забезпечення національної безпеки України” від 27 березня 2021 року № 124/2021, яким він скасував призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна на посади суддів Конституційного Суду України, є неконституційним.
Суддю КСУ не звільнять через скасування акта про його призначення. Адже набуття повноважень судді КСУ пов’язане зі складенням ним присяги на спеціальному пленарному засіданні Суду. Тобто ухвалення акта про його призначення (частина 7 статті 148 Конституції України) не має тієї ж сили. Тому скасування такого акта й не впливає на Тупицького та Касмініна.
Звісна річ неможливо забути про беззаконня що вчиняли в Конституційному суді. На думку Арсенія Яценюка КСУ став антиконституційним вже не вперше.
Серед минулих протизаконних рішень і можливість обрання президента на третій термін (президент Кучма не пішов на це), і надання Януковичу абсолютних повноважень, на які він не обирався народом України. Також  антизаконним був  розпуск парламенту 2019-го у змові з адміністрацією нового президента та знищення інститутів по боротьбі з корупцією.
До цих рішень причетний суддів і Тупицький, якого щойно начебто звільнили указом президента. Проте сам указ так само неконституційний, як і все що робив цей антиконституційний суд.
“Президент повинен був ще минулого року невідкладно скликати парламент, внести зміни до Конституції України, позбавивши суддів абсолютного імунітету, і запропонувати суспільству чесну та справедливу систему правосуддя”,  — .йдеться у дописі.
На думку Арсенія Яценюка це була б гідна відповідь на змову окремих суддів КС проти народу і держави. Неконституційність не може бути подолана незаконністю.
Реклама

Залишити коментар