Яценюк: Міжнародну коаліцію на підтримку України ми сприймаємо як належне

Сьогодні, 27 березня виповнюється сім років, як Генеральна Асамблея ООН проголосила першу історичну резолюцію на захист територіальної цілісності України. Тодішній Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк доручив МЗС України у надзвичайному порядку звернутися до всіх ключових столиць світу. Сотня держав світу виступила на захист України проти дій російських окупантів. Про це згадує Арсеній Яценюк у дописі на Фейсбук.

Київ невідкладно задіяв механізм Будапештського меморандуму та ініціював передбачені термінові консультації. Ці дії відразу підтримали США, Велика Британія і Франція.

“Але історія не дарує таких коаліцій автоматично. Росія так зухвало діяла в Криму в березні 2014 року, бо думала, що світ байдуже поставиться до її дій”, — йдеться у дописі.

Тоді український уряд підняв «на ноги» всі головні світові організації. У відповідь на вимоги розпочали підготовку першого і, на переконання Арсенія Яценюка, найбільш ефективного та оптимального формату для стримування Росії, який згодом отримав назву Женевського. Цей формат включив такі переговорні сторони: Україну, Сполучені Штати, Європейський Союз та агресора Росію.

Українські дипломати розгорнули глобальну інформаційну кампанію. Принципово важливим елементом мобілізації світової підтримки повинна була стати реакція найбільшої глобальної інституції — Організації Об’єднаних Націй.

“Попри сумніви багатьох і складні безпрецедентні переговори, разом із усіма партнерами нам вдалося домогтися цього” — написав Арсеній Яценюк.

Ця резолюція стала початком всієї системи важливих актів ООН на підтримку нашого суверенітету і безпеки. У перші місяці 2014 року українська дипломатія зробила неможливе. Уряд при Яценюку мобілізував сили та очистив дипломатичну службу від зрадників і агентів. Так здобули світову солідарність.

“Хочу подякувати всім українським дипломатам, які взяли на себе керівництво МЗС у березні 2014 року Вони не лише першими захистили Україну, але й відкрили двері для свіжого повітря в старих радянських кабінетах.Упевнений, що великий дух, який продемонстрували наші дипломати в той час, обов’язково повернеться на Михайлівську площу.Цей дух повернеться і на Банкову, і на Грушевського”,— додав політик.

Реклама

Залишити коментар