Єрмак відповів на листа Козака щодо Донбасу: Україна відхиляє нові пропозиції Кремля

Офіс президента України відреагував на листа заступника голови адміністрації президента РФ Дмитра Козака до представників країн нормандської четвірки, в якому він просить Німеччину та Францію вплинути на офіційний Київ.

У листі, яке є в розпорядженні Української правди, голова ОП Андрій Єрмак наголосив, що Україна здивована «своєрідною інтерпретацією» РФ підсумків онлайн-конференції політичних радників нормандського формату та за жодних умов не погодиться на пропозиції Кремля.

Зокрема, у своєму листі Козак заявив, що офіційний Київ відмовився повноцінно виконувати домовленості, досягнуті на міжнародному рівні, щодо припинення війни на Донбасі.

“Попри доволі напружений характер дискусій і відсутність спільного бачення з більшості питань, що були предметом нашого обговорення, хочу нагадати, що саме українська сторона негайно після завершення відеоконференції ініціювала скликання позачергового раунду консультацій у форматі робочої підгрупи з безпекових питань ТКГ, щоб отримати конкретні підтвердження готовності сторін щодо забезпечення режиму припинення вогню”, — відповів Єрмак у листі до радників лідерів країн нормандського формату.

За словами Єрмака, російська сторона відмовилася від проведення консультацій підгрупи, що є «красномовним свідченням» того, що Москва не зацікавлена у дотриманні режиму тиші на Донбасі.

“Тому ми занепокоєні продемонстрованим російською стороною підходом до цих важливих питань, так само як і маніпулятивним характером запропонованих паном Козаком висновків. Відповідно, за жодних умов не можемо погодитися з пропозиціями, що містяться у його листі від 19.03.2021”, — йдеться у листі Єрмака.

Голова ОП додав, що Україна готова до проведення дискусій в будь-якому форматі для прийняття конкретних рішень, припинення вогню і врегулювання конфлікту в цілому.

Онлайн-зустріч політичних радників лідерів країн нормандської четвірки відбулася 18 березня 2021 року. На ній голова Офісу президента Андрій Єрмак запропонував ухвалити спільну заяву про повернення до режиму припинення вогню на Донбасі, який формально почав діяти з 27 липня 2020 року.

Наступного дня, за даними російських ЗМІ, заступник глави адміністрації президента РФ Дмитро Козак надіслав представникам країн нормандської четвірки листа, в якому заявив про відмову України повноцінно виконувати домовленості щодо Донбасу.

Реклама

Залишити коментар