Глава офісу ВООЗ сказав, коли Україна може розраховувати на вакцини Pfizer і AstraZeneca

Україна може розраховувати на отримання доступу до вакцин Pfizer і AstraZeneca у першій половині року.

Про це сказав в інтерв’ю виданню “НВ” глава офісу Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні Ярно Хабіхт.

За його словами, в рамках програми COVAX “є амбіційна мета – розподілити два мільярди доз до кінця 2021 року, в тому числі дози для України. Україна може розраховувати на отримання доступу до двох типів вакцин у першій половині року, одна з них – це вакцина Pfizer, а інша – AstraZeneca”.

Як зазначив Хабіхт, за наявною на сьогоднішній день інформацією, до кінця травня для України буде доступно понад 1,7 мільйона доз вакцини AstraZeneca, і зараз триває завершальний етап переговорів між урядом України, COVAX і виробниками вакцин щодо забезпечення якнайшвидшого надходження до країни.

Хабіхт підтвердив, що “для вакцинації проти COVID-19 був створений перший і єдиний глобальний механізм компенсації за вакцинації, і він призначений для вакцин, які поставляються, розподіляються і використовуються в рамках механізму COVAX. Його мета полягає в тому, щоб забезпечити наявність прозорої, швидкої і справедливої ​​системи для компенсації випадків серйозних побічних ефектів. Система запрацює в кінці березня цього року і функціонуватиме до кінця червня 2022 року”.

За словами Хабіхта, “ВООЗ працює з компанією Chubb, яка виступає як провідний страховик, забезпечує встановлення процесу такого страхування. Також до кінця березня буде запущений спеціальний сайт, через який у разі виникнення будь-яких побічних ефектів – дуже серйозних і пов’язаних зі щепленням – від громадян прийматимуться такі заяви. Ця система дійсно призначена для важких випадків побічних ефектів, і коли ми розглядаємо вагання чи роздуми про вакцинацію в ширшому сенсі, то розуміємо, що вакцинація є найдавнішим видом медичної допомоги, а також найдешевшим, для забезпечення запобігання деяким видам захворювань”.

Керівник офісу ВООЗ переконаний, що “такий механізм має бути в наявності через масштабування всіх вакцин, тому механізм COVAX разом з ВООЗ і створив таку систему компенсацій, в якій, сподіваємося, буде лише незначна потреба, коли виникнуть якісь ускладнення”.

На запитання про відповідальність за негативні наслідки після вакцинації Хабіхт відповів: “Що стосується програми COVAX – саме тому був створений механізм компенсації будь-яких, скажімо, несприятливих подій, які є серйозними. Що стосується будь-якої іншої вакцини, то країни розробляють власні системи компенсацій, які повинні бути доступні. Багато країн зараз нарощують масштаби своїх кампаній з вакцинації проти COVID-19. Сьогодні ми спостерігаємо дуже мало серйозних побічних ефектів”.

Реклама

Залишити коментар