СБУ провела низку обшуків у Раді, Кабміні та РНБО у справі про Харківські угоди

Співробітники Служби безпеки України провели обшуки у Верховній Раді, РНБО, МЗС та Кабміні в рамках розслідування справи про підготовку та ратифікацію Харківських угод.

Про це повідомили у пресцентрі СБУ.

Слідчі дії проводились в адміністративних будівлях:

  • Верховної Ради, зокрема її комітетах;
  • Головного науково-експертного управління ВРУ;
  • Ради національної безпеки і оборони України;
  • Міністерства закордонних справ України;
  • Кабінету міністрів України спільно з Державним бюро розслідувань.

Під час обшуків вилучили документи, які підтверджують, що тодішнє керівництво держави усвідомлювало наслідки ухвалення Харківських угод до їх підписання.

“Зокрема, щодо збільшення кількості особового складу військових формувань та спеціальних служб РФ, які в подальшому брали участь в анексії Криму та завдання шкоди економічним інтересам”, — йдеться в заяві.

Нагадаємо, СБУ після доручення РНБО приступила до дослідження обставин підписання і ратифікації Харківських угод 27 квітня 2010 року.

В рамках досудового розслідування відкрито кримінальне провадження щодо посадових осіб органів державної влади.

21 квітня 2010 року в Харкові експрезидент Віктор Янукович підписав угоду між Україною і Росією, якою на 25 років продовжив термін перебування Чорноморського флоту РФ в Україні нібито для отримання знижки на природний газ. За даними ДБР, насправді Україна не отримала знижку — перед підписанням Харківських угод РФ удвічі штучно завищила ціну.

В СБУ вважають, що підписання цього документа призвело до збільшення кількості особового складу військових формувань і спецслужб РФ, причетних до анексії території Криму.

У 2014 році військовослужбовці ЧФ РФ разом з іншими підрозділами збройних сил РФ окупували Крим. Верховна Рада України оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією.

Міжнародні організації визнали окупацію Криму незаконною і засудили дії Росії. Водночас Росія називає окупацію «приєднанням Криму» і апелює до «відновлення історичної справедливості».

Реклама

Залишити коментар