Арсеній Яценюк презентував 12 пунктів стратегічного партнерства між США та Україною

Голова Київського Безпекового Форуму, прем’єр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк представив спільне звернення українських та американських діячів “12 пунктів стратегічного партнерства між Сполученими Штатами та Україною”. 

Документ був ініційований Київським Безпековим Форумом та підтриманий українськими партнерами – Львівським Безпековим форумом та Українським Кризовим Медіа Центром. З американського боку ко-спонсорами звернення стали авторитетний міжнародний аналітичний центр Атлантична Рада (США), а також колишні Посли Сполучених Штатів в Україні.

Унікальність звернення полягає в тому, що українські та американські політики, дипломати та експерти виступили не з окремими односторонніми документами чи програмами, а зі спільною відозвою, зверненою до урядів обох держав. У наших відносинах практично немає аналогів такого типу звернень, ініційованих громадськістю і які б стосуватися суті нашого партнерства.

Арсеній Яценюк підкреслив, що звернення “12 пунктів стратегічного партнерства між Україною та США” підписане представниками всіх політичних сил українського спрямування, які представлені у Верховній Раді України. Із боку США воно було підписане представниками і Демократичної, і Республіканської партій, і співголова українського кокусу в Конгресі.

“Ми робимо своє і звертаємося як до президента Сполучених Штатів Джозефа Байдена, так і до президента України Володимира Зеленського, і до американської і української влади з відозвою про те, що треба зробити, щоб український і американський народ були сильні і успішні. Щоб наші країни були справжніми друзями і союзниками”, – підкреслив він.

Арсеній Яценюк наголосив, що попри географічну віддаленість Україна США – “дуже близько”: “Ми поділяємо ті самі проблеми. Мусимо вирішувати ті самі виклики, які стоять перед нашими народами. Дві сотні років тому Америка виборола свою незалежність і побудувала найсильнішу демократію в світі. Сім років тому Україна стала на захист своєї незалежності, своєї демократії, на захист своєї держави і громадян”.

Сьогодні виклики теж спільні для України та США, наголосив Арсеній Яценюк, назвавши світову пандемію, питання економічного розвитку та державної безпеки: “Хіба не Росія втручалася в американські вибори? Хіба не Росія погрожує НАТО? Хіба не Росія здійснювала спроби вбивства Навального, спроби вбивств у Солсбері? Хіба не Росія здійснює атаки на кіберпростір Сполучених Штатів? Та сама Росія, яка здійснили атаку на Україну, незаконно анексувала Крим і представляє екзистенційну загрозу для української держави”.

“Для того, щоб ми стали сильніші, щоб наші відносини були взірцем того, як боротися за демократію і успіх наших країн, – американські й українські політики, дипломати, представники неурядового сектора й експерти підписали відозву з 12 пунктів”, – підкреслив Арсеній Яценюк.

Київський Безпековий Форум – головний міжнародний форум України з проблем війни і миру, української та глобальної безпеки, заснований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» у 2007 році.

Реклама

Залишити коментар