США готують кібератаки проти Росії – NYT

Протягом наступних трьох тижнів США збираються завдати контрудару по російських мережах. Зробити це хочуть у відповідь на хакерські атаки з боку РФ.

Про це пише The New York Times з посиланням на посадовців США.

Як повідомляє видання, перший серйозний крок американців у кібервійні з РФ очікується протягом найближчих трьох тижнів і буде здійснений як низка контрударів по російських мережах. Ця дія, як повідомляється, має бути очевидною для президента РФ Володимира Путіна та його спецслужб і військових, але не для всього світу.

За даними американських посадовців, ці заходи поєднуватимуться з економічними санкціями й розпорядженням президента США Джо Байдена щодо посилення федеральних урядових мереж.

Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван зазначає, що поєднання державних санкцій та «прихованих» дій є найбільш вірогідною комбінацією, щоб нарешті зсунути «широкомасштабну стратегічну дискусію щодо росіян».

“Я вважаю, що набір заходів, які зрозуміють росіяни, але які будуть невидимими для зовнішнього світу, насправді є найефективнішими заходами з точки зору уточнення того, що ми готові зробити у відповідь [на хакерські атаки РФ]”, — додав він.

Питання про те, якою буде відповідь на російські кібератаки, набуло особливої ​​актуальності в Білому домі, Пентагоні та спецслужбах США на тлі публічного викриття прогалини в програмному забезпеченні Microsoft, що використовується підприємствами, органами місцевого самоврядування та ключовими військовими підрядниками.

Первісні підрахунки полягали в тому, що від атаки постраждало близько 30 тисяч систем.

Цю хакерську атаку у США пов’язують з китайською групою, фінансованою владою КНР.

Microsoft негайно виправив прогалину, «але це провокує гонку між тими, хто відповідає за виправлення систем, і безліччю нових зловмисників — у тому числі кількома іншими китайськими хакерськими групами», — пише видання.

“Немає сумнівів, що масштаби нападу змушують американських чиновників думати, чи доведеться їм помститися й Китаю. Це поставить їх у позицію вступу в потенційно ескалаційний конфлікт з двома країнами, які також є його найбільшими супротивниками з ядерної зброї”, — пише NYT.

Також остання атака знову загострила питання про те, що американська влада не одразу помічає вторгнення іноземних хакерів:

“Я вражений тим, як багато з цих атак підривають довіру до наших систем, і змушують країну не довіряти інфраструктурі голосування, яка є основною складовою нашої демократії”, — підкреслив віцепрезидент Microsoft Том Берт.

Це змушує владні кола нарешті визначитися, якою має бути реакція американської влади на хакерські атаки з боку іноземців.

Відповідь на масштабну кібератаку Sunburst, яку за даними штатів, здійснили спецслужби РФ, стане визначальною для формування політики Джо Байдена щодо кібератак, які потенційно можуть зачепити важливі сфери, відзначає NYT.

“Для президента, який пообіцяв, що російська атака не залишиться без відповіді, реакція адміністрації найближчими тижнями стане тестом на його здатність утверджувати американську владу в часто невидимій, але дедалі наростальній битві між великими державами в кіберпросторі”, — пишуть оглядачі.

Наприкінці лютого Microsoft звинуватила російську службу зовнішньої розвідки в кібератаці через програмне забезпечення компанії SolarWinds та Microsoft, передає НВ.

Росія заперечує свою причетність до атаки.

За місяць до вступу на посаду президента США, у грудні 2020 року, Байден пообіцяв покарати Росію за масштабну кібератаку на держустанови США.

Реклама

Залишити коментар