ЄС зняв санкції з Табачника та Арбузова

Рада Євросоюзу зняла санкції з міністрів часів президентства Віктора Януковича: колишнього віцепрем’єр-міністра Сергія Арбузова та ексміністра освіти Дмитра Табачника.

Рішення ухвалили 4 березня, воно набуло чинності 5 березня після публікації в Офіційному віснику ЄС.

Санкції передбачали замороження активів і заборону на в’їзд у країни ЄС.

Водночас санкції, запроваджені ЄС у березні 2014 році за неналежне використання державних фондів України або за службові зловживання, що призвели до втрати бюджетних фондів України, продовжили ще на рік, до 6 березня 2022 року, для вісьмох колишніх українських високопосадовців. Після того ЄС щороку оновлював санкційний список.

Так, під санкціями залишаються: експрезидент Віктор Янукович, його син Олександр, ексміністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, його заступник Віктор Ратушняк, ексгенпрокурор Віктор Пшонка та його син Артем, бізнесмен Сергій Курченко та ексміністр доходів і зборів Олександр Клименко.

Дмитро Табачник був міністром освіти України з 2010 року до лютого 2014 року. Після Революції Гідності він втік із країни. З 2015 року він знаходиться в розшуку в Україні.

Сергій Арбузов у 2010-2013 роках був головою Національного банку України, а з грудня 2012 по січень 2014 року він був першим віцепрем’єр-міністром України. Він також виконував обов’язки прем’єр-міністра з 28 січня до 27 лютого 2014 року, після того, як з посади пішов Микола Азаров.

Реклама

Залишити коментар