Голова Державної служби спецзв’язку розповів, кого найчастіше атакують хакери в Україні

Найчастіше цілями кібератак в Україні стають сфера енергетики та персональні дані громадян.

Про це розповів голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України (ДССЗЗІ) Юрій Щиголь в інтерв’ю порталу LB.ua.

“Сфера енергетики, викрадення персональних даних. На цей момент основна цінність у державі – персональні дані людей. Це те, що становить інтерес для хакерських угруповань. Крім цього, це іміджеві втрати. Атака на енергосектор із метою якогось впливу”, – сказав Щиголь.

Він додав, що основні атаки, які зараз відбуваються, походять з країни-агресора.

“Ми перебуваємо в стані війни, а кіберсфера стає ще одним полем битви, як море, суша, повітря. Завдати тут збитку можна непомітніше для країни, але більш значущого”, – наголосив очільник відомства.

За його словами, переважно за російською хакерською спільнотою стоять розвідоргани й силові структури, оскільки для кібератак потрібна масштабна фінансова підтримка.

Він також додав, що кібератаки на Україну з боку Росії мають пряму залежність з подіями на Донбасі.

“Але робити прив’язку виключно до ситуації на Сході не можна. Атаки відбуваються кожен день, рівень злочинності й супротивників зростає, відповідно ми точно так же мусимо відповідати цьому рівню у сфері протидії”, – зауважив Щиголь.

Очільник Держспецзв’язку відзначив, що розбудова системи кібербезпеки – це постійний процес модернізації, який вимагає вкладення значних коштів. Тому приватний сектор вкладає більше і розуміє, що може розвиватися швидше.

“А якщо завтра ми захочемо купити собі якісь міжнародні, світові рішення, то особливості українського законодавства не дозволять нам це зробити швидко”, – пояснив він.

Реклама

Залишити коментар