Вакцинація від COVID-19 в Україні: що, де, коли? 

Найгарячіша тема сьогодні у нас та в усьому світі — вакцинація від COVID-19. Багато людей питаються, як можна отримати вакцину, скільки доз та яка саме вакцина буде доступною в Україні. Дякуючи Центру громадського здоров’я МОЗ України, ми отримали для вас відповіді на найпоширеніші запитання. 

Які саме вакцини отримає Україна? 

Одне з найнагальніших запитань – якою саме вакциною будуть проводити щеплення в   Україні. Отже, поки що планується використання вакцин чотирьох виробників: – Pfizer/BioNTech, Sinovac Biotech, AstraZeneca та Novavax. Зупинимося на них докладніше. 

117 тис. доз вакцини Pfizer/BioNTech наша країна отримає в межах глобальної ініціативи COVAX – перші постачання мають початися до кінця лютого. Цю вакцину   було схвалено для застосування в США, ЄС, Великобританії, Канаді, також вона включена ВООЗ в реєстр засобів для використання в надзвичайних ситуаціях. Цією кількістю доз можна провакцинувати 58,5 тис. осіб, тож планується першочергово вакцинувати медпрацівників, які безпосередньо надають допомогу пацієнтам із COVID-19 (як у стаціонарах, так і в екстреній медичній допомозі тощо). 

 Що стосується вакцини Sinovac Biotech, то її перша партія буде поставлена протягом 30 днів після офіційної реєстрації в Китаї, США, Великобританії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді, Ізраїлі, Індії, Мексиці, Бразилії або ж за централізованою процедурою реєстрації Європейського Союзу. 

Україна отримала інформацію від COVAX щодо постачання вакцин від виробника AstraZeneca у розмірі від 2,2 до 3,7 мільйонів доз з середини лютого до кінця другого кварталу 2021 року. Крім того, ведуться перемовини про закупівлю вакцини AstraZeneca за кошти державного бюджету напряму у виробників.  

Вакцина Novavax на основі білків перебуває на фінальній стадії клінічних випробувань. Виробник планує подавати документи до Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) для затвердження екстреного використання в I кварталі 2021 року.  

Чому саме ці вакцини? Коментує голова ЦГЗ Ігор Кузін: “Є 2 основні можливості отримання вакцин: участь в глобальній ініціативі COVAX та прямі закупівлі за кошти державного бюджету.  COVAX отримали заявки на постачання вакцину у  першій хвилі від 72 країн. Відібрано 18 країн, серед яких і Україна. Це вчергове підтверджує, що Україна здатна забезпечити необхідний холодовий ланцюг та логістику для вакцин з наднизькими температурними умовами зберігання. 

Хто буде вакцинований в першу чергу? 

Зазначимо, що вакцинацію будуть проводити мобільні бригади, які будуть прибувати на місця роботи осіб, яких вакцинуватимуть у першу чергу, а саме:   

  • Всіх працівників мобільних бригад з вакцинації. 
  • Всіх медичних працівників (лікарів, середній та молодший медичний персонал), які працюють в закладах охорони здоров’я, де надають стаціонарну допомогу пацієнтам з коронавірусною хворобою COVID-19. 
  • Всіх працівників лабораторій, які проводять лабораторні дослідження на коронавірусну хворобу COVID-19. 
  • Всіх працівників екстреної медичної допомоги, включно з водіями. 
  • Людей, які перебувають у спеціалізованих закладах (інтернатах, будинках для осіб похилого віку тощо). 
  • Працівників спеціалізованих закладів (інтернатів, будинків для осіб похилого віку тощо). 
  • Військовослужбовців (включно зі Збройними силами України та Національною гвардією України), які беруть участь в Операції об’єднаних сил на Сході України. 

 

Чому саме ці категорії були зазначені в Дорожній карті вакцинації – коментує голова ЦГЗ Ігор Кузін: “Вакцинальна кампанія має зрозумілі та чіткі етапи. Для їх розробки населення України розподілено за групами пріоритетної вакцинації. До цих груп належать найбільш уразливі до COVID-19 особи та люди, від яких залежить забезпечення життєдіяльності країни. Здебільшого це ті, хто взаємодіє з великою кількістю людей, критичні для збереження системи охорони здоров’я працівники, а також ті, хто має ризик отримати серйозні ускладнення”  

Якщо ви не потрапили у пріоритетні групи, то вас провакцинують під час п’ятого етапу —  після виконання етапів 1-4 кампанії щеплення. Якщо буде достатньо вакцин та ресурсів, охопленням вакцинацією буде доступно для дорослих віком від 18 років та старше, які не увійшли до пріоритетних груп — за оціночними даними, кількість таких осіб може сягати близько 13 млн. 

 

Скільки доз вакцини треба отримати? 

Наразі необхідно отримати 2 дози вакцини. Всі вакцини, які сьогодні знаходяться на ІІІ стадії клінічних випробувань, вводяться два рази. Є виключення – вакцина від Johnson&Johnson/Janssen, яка зараз випробовується для одноразового введення. Всі інші вакцини, які отримали схвалення для екстреного застосування в ЄС, США, Великобританії, Канаді тощо (тобто, вакцини від Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca. Novavax), потребують дводозного введення. 

 

Чи безпечна вакцина від COVID-19 та як її перевіряють?

Коментує голова ЦГЗ Ігор Кузін: “Всі вакцини, які знаходяться у ІІІ фазі клінічних випробувань пройшли стадію випробування на безпечність. Кожна країна має регуляторні органи, які контролюють безпеку та ефективність вакцин перед їхнім широким використанням. В усьому світі ВООЗ координує низку незалежних технічних органів, які перевіряють безпеку вакцин до і навіть після їхнього запровадження. Вакцини, схвалені для використання ВООЗ, пройшли суворі тести та клінічні випробування, щоб показати, що вони безпечні та ефективні в боротьбі із захворюваннями. Попри те, що вакцини проти COVID-19 розробляються дуже швидко, вони зможуть отримати необхідні дозволи регуляторних органів лише якщо вони відповідають суворим стандартам безпеки та ефективності” 

Але наостанок зазначимо, що ще недостатньо вивчено, чи може вакцина від COVID-19 захистити від передачі вірусу між людьми.  Тож ЦГЗ рекомендує навіть після вакцинації дотримуватись усіх правил респіраторної гігієни, носити маску, близького контакту з іншими та взагалі, тримати соціальну дистанцію.  Коли з’явиться більше даних про здатність вакцинації запобігати передачі вірусу від людини до людини, такі рекомендації можуть бути змінені. А поки що захищайтеся від COVID-19 як завжди та не хворійте! 

Матеріал підготовлено спільно з соціальною кампанією “Твій сімейний лікар”.  (Facebook-сторінка проєкту – за посиланням)

 

Реклама

Залишити коментар