У чернівецьких школах безкоштовних сніданків не буде

Сніданків для учнів 1-4 класів чернівецьких шкіл за кошт міста таки не буде. Кошти на них не передбачили на цей рік ні для “звичайних” школярів, ні для пільгових категорій.

Про це розповіла в.о. очільника управління освіти міста Ірина Застанкевич, йдеться у публікації “МБ”.

Ще на початку жовтня минулого року міськрада надіслала листа управлінню освіти про те, що коштів на сніданки для учнів початкової школи немає. Мовляв, на це потрібно 24 мільйони 331 тисяча гривень на рік, а грошей у міському бюджеті катма.

“У листі від фінуправління нам повідомили, що на сніданки не передбачені кошти, є проблеми з фінансуванням, тож 1-4 класи не будуть снідати безкоштовно. У тому числі не буде сніданків за кошт міста і для пільговиків. Натомість для пільгових категорій передбачені безкоштовні обіди”, – повідомила І. Застанкевич.
Щоби діти не почувалися голодними, чиновниця радить батькам не відпускати дитину до школи без ситного сніданку, а також давати з собою перекус або гроші на булочку.

“Батьки відповідають за своїх дітей. Не можна випустити дитину з дому без сніданку. Варто дати з собою якусь їжу – бутерброд, яблучко. Працюватимуть буфети, тож учні зможуть купувати їжу там. Діти 1-4 класів зазвичай займаються до 12-ої години дня. Тож якщо дитина вдома поїсть, на перерві з’їсть якесь яблучко або булочку, їй до обіду цього буде достатньо”, – переконана Ірина Застанкевич.

Чернівецький міський голова Роман Клічук на своїй сторінці у Facebook зазначив, що 20 мільйонів, потрібних на сніданки для школярів міста, наразі ніде взяти.

“Чи можна додати ці кошти зараз? Мова йде про суму приблизно у 20 мільйонів гривень лише на сніданки. Теоретично можна все. І я навіть не буду знову розказувати, що нам дістався благенький бюджет. Я просто озвучу один із головних принципів, якими домовились керуватися депутати нового скликання у своїй роботі: перш ніж виносити на розгляд міської ради пропозицію по фінансуванню тієї чи іншої статті витрат, автор такої пропозиції має чітко пояснити, звідки він пропонує ці гроші взяти. Якщо простіше – щоб десь додати, треба звідкись відняти. 20 мільйонів гривень нам наразі немає звідки відняти”, – написав Р. Клічук.

Раніше управління освіти провело опитування серед батьків, чи потрібні їхнім дітям безкоштовні сніданки. Результати анкетування планують використати при ухваленні того чи іншого рішення щодо подальшої долі сніданків. Проте вже зрозуміло: у цьому навчальному році школярі вже навряд чи поснідають за кошт міста.

У Чернівцях з 2016 року за рішенням міської ради усі учні 1-4 класів продовжували отримували безкоштовні сніданки. А учні пільгових категорій 1-11 класів, окрім безкоштовних сніданків, отримували ще й безкоштовні обіди. Вартість цих сніданків та обідів щорічно затверджував виконавчий комітет міської ради.

13 жовтня 2020 року виконком затвердив на 2021 рік:

– вартість сніданку для учнів 1-4 класів у розмірі 12,50 грн.,

– вартість обіду для учнів 1-4 класів – 18.97 грн.,

– обід для учнів 5-11 класів – 22.50 грн.

Цього року 1 тисяча 992 учнів 1-11-их класів, які мають пільги (а це 7,2% від усіх школярів), будуть отримувати лише безкоштовні обіди.

Відомо, що у Києві, Одесі, Харкові, Дніпрі, Миколаєві, Сумах, Черкасах та ще кількох містах зберегли безкоштовні сніданки для всіх учнів. У Житомирі та Чернігові половину вартості сніданку оплачують батьки.

У Івано-Франківську перелік пільговиків розширили. Безкоштовні сніданки тут отримують також діти з багатодітних родин, усі діти з інвалідністю, учні з малозабезпечених родин у разі заяви від батьків (незалежно від того, чи отримує така сім’я державну допомогу).

Реклама

Залишити коментар